Lokomotiva 123: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m →‎Provoz: v roce 1971 se už používala trojmístná čísla
m napřímení odkazu
Řádek 35: Řádek 35:


==Provoz==
==Provoz==
Po dodání k [[Československé státní dráhy|ČSD]] byly nasazeny v okolí Prahy na nově elektrizovaných tratích, kde sloužily v osobní i nákladní dopravě. Později se jejich doménou však staly výhradně nákladní vlaky. Po rozdělení ČSD zůstaly všechny lokomotivy této řady v Česku u dopravce [[České dráhy]]. Celá řada byla v roce [[1996]] předána do [[Ústí nad Labem]], kde jsou v rámci firmy [[ČD Cargo]] pod zdejším [[SOKV]] provozovány dodnes.
Po dodání k [[Československé státní dráhy|ČSD]] byly nasazeny v okolí Prahy na nově elektrizovaných tratích, kde sloužily v osobní i nákladní dopravě. Později se jejich doménou však staly výhradně nákladní vlaky. Po rozdělení ČSD zůstaly všechny lokomotivy této řady v Česku u dopravce [[České dráhy]]. Celá řada byla v roce [[1996]] předána do [[Ústí nad Labem]], kde jsou v rámci firmy [[ČD Cargo]] pod zdejším [[Středisko oprav kolejových vozidel|SOKV]] provozovány dodnes.


Lokomotiva označená podle původního schématu značení E 469.3030 byla určena pro [[železniční zkušební okruh u Velimi]], po roce [[1988]] však byla přeznačena na řadu [[lokomotiva 124|124]].
Lokomotiva označená podle původního schématu značení E 469.3030 byla určena pro [[železniční zkušební okruh u Velimi]], po roce [[1988]] však byla přeznačena na řadu [[lokomotiva 124|124]].

Verze z 21. 12. 2012, 00:48

Šablona:Lokomotiva hlavička Šablona:Lokomotiva nadpis Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva nadpis Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr Šablona:Lokomotiva parametr Šablona:Lokomotiva nadpis Šablona:Lokomotiva parametr Šablona:Lokomotiva parametr Šablona:Lokomotiva patička


Stroj 123.019 na Novém spojení v Praze.

Lokomotiva řady 123 je elektrická lokomotiva určená pro nákladní dopravu. Vyráběla ji v roce 1971 plzeňská firma Škoda (typové označení Škoda 57E) pro Československé státní dráhy. Patří mezi československé lokomotivy tzv. I. generace.

Konstrukce

Stroje řady 123 jsou do značné míry shodné s předchozí řadou 122, proto je také výrobce označil jako druhou sérii svého výrobního typu 57 E. Na rozdíl od řady 122 byl do nich instalován blok křemíkových diod pro ochranu trakčních motorů při případném zkratu. Viditelným rozdílem je vypuštění vystouplé ozdobné obvodové lišty mezi rámem a okny lokomotivní skříně. Na některých lokomotivách je ale tato lišta nalakována. U řady 123 je použita ocelová skříň se dvěma koncovými stanovišti strojvedoucího, do nichž je vstup z venku z obou stran. Mezi stanovišti se nachází strojovna se čtyřmi bočními okny na každé straně. Pohon zajišťují čtyři trakční motory, pro každou nápravu jeden.

Provoz

Po dodání k ČSD byly nasazeny v okolí Prahy na nově elektrizovaných tratích, kde sloužily v osobní i nákladní dopravě. Později se jejich doménou však staly výhradně nákladní vlaky. Po rozdělení ČSD zůstaly všechny lokomotivy této řady v Česku u dopravce České dráhy. Celá řada byla v roce 1996 předána do Ústí nad Labem, kde jsou v rámci firmy ČD Cargo pod zdejším SOKV provozovány dodnes.

Lokomotiva označená podle původního schématu značení E 469.3030 byla určena pro železniční zkušební okruh u Velimi, po roce 1988 však byla přeznačena na řadu 124.

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Lokomotiva 123 na Wikimedia Commons