Kyanatan draselný: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
odkazy
m napřímení odkazu
Řádek 50: Řádek 50:


== Terapeutické použití ==
== Terapeutické použití ==
Kyanatan draselný se dříve používal k redukci srpkovitě deformovaných [[erytrocyt]]ů při [[Srpkovitá anémie|srpkovité anémii]] (vedlejší účinky!). Také ve veterinární medicíně se používal při [[parazit]]árních onemocněních [[ptáci|ptáků]] i [[savci|savců]].
Kyanatan draselný se dříve používal k redukci srpkovitě deformovaných [[erytrocyt]]ů při [[Srpkovitá anémie|srpkovité anémii]] (vedlejší účinky!). Také ve veterinární medicíně se používal při [[Parazitismus|parazit]]árních onemocněních [[ptáci|ptáků]] i [[savci|savců]].


== Příprava ==
== Příprava ==

Verze z 10. 12. 2012, 11:36

Šablona:Infobox Chemická sloučenina


Kyanatan draselný je bezbarvá pevná anorganická látka, jejíž vzorec je KOCN. Je používána k výrobě mnoha jiných sloučenin, včetně některých herbicidů. Světová výroba kyanatanu draselného a sodného v roce 2006 činila celkem 20 000 tun.

Struktura a vazby

Kyanatan draselný je iontová sůl. Struktura kyanatanového anionu je lineární, vzdálenost C - N je 121 nm, což je asi o 60 nm více, než v kyanidu[1].

Použití

Pro většinu použití jsou sodná a draselná sůl vzájemně zaměnitelné. Draselné soli bývá dávána přednost pro její lepší rozpustnost ve vodě a lepší dostupnost v čisté formě. Kyanatan draselný je základní surovina pro výroby různých látek, jako například deriváty močoviny, semikarbazidy, karbamáty, organické isokyanáty, účinné herbicidy a jiné. Jedním z příkladů je použití při výrobě hydroxyurey. Používá se také při metodách tepelného zušlechťování kovů (nitrokarburizace železa - povrchová úprava (kalení) ocelí k zabránění koroze, zvýšení odolnosti proti oděru a únavě).

Terapeutické použití

Kyanatan draselný se dříve používal k redukci srpkovitě deformovaných erytrocytů při srpkovité anémii (vedlejší účinky!). Také ve veterinární medicíně se používal při parazitárních onemocněních ptáků i savců.

Příprava

Kyanatan draselný se připravuje zahříváním močovinyuhličitanem draselným při 400 °C:

2 OC(NH2)2 + K2CO3 → 2 KOCN + (NH4)2CO3

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Potassium cyanate na anglické Wikipedii.

  1. Greenwood, N. N.; Earnshaw, A. (1997). Chemistry of the Elements (2nd ed.). Butterworth–Heinemann. ISBN 0080379419