Drakón: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Makecat-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.3) (Robot: Přidávám ar:دراكو (مشّرع إغريقي)
G3robot (diskuse | příspěvky)
m substituce šablony vjazyce2
Řádek 1: Řádek 1:
'''Drakón''' ({{vjazyce2|grc|Δράκων}}, * kolem [[650 př. n. l.]]) byl starověký řecký státník, první [[Athény|athénský]] zákonodárce.
'''Drakón''' ({{Vjazyce|grc}} {{Cizojazyčně|grc|Δράκων}}, * kolem [[650 př. n. l.]]) byl starověký řecký státník, první [[Athény|athénský]] zákonodárce.


O Drakónově životě není známo téměř nic, snad jen že pocházel ze starého rodu Epuatridů a za 39. Olympiády, v roce 621 nebo [[620 př. n. l.]] sepsal tradované athénské zákony<ref>[[Aristotelés]], ''Athénská ústava'' 4.1.</ref> a zveřejnil je na [[agora|agoře]], čímž vznikla první athénská ústava.
O Drakónově životě není známo téměř nic, snad jen že pocházel ze starého rodu Epuatridů a za 39. Olympiády, v roce 621 nebo [[620 př. n. l.]] sepsal tradované athénské zákony<ref>[[Aristotelés]], ''Athénská ústava'' 4.1.</ref> a zveřejnil je na [[agora|agoře]], čímž vznikla první athénská ústava.

Verze z 2. 12. 2012, 20:40

Drakón (starořecky Δράκων, * kolem 650 př. n. l.) byl starověký řecký státník, první athénský zákonodárce.

O Drakónově životě není známo téměř nic, snad jen že pocházel ze starého rodu Epuatridů a za 39. Olympiády, v roce 621 nebo 620 př. n. l. sepsal tradované athénské zákony[1] a zveřejnil je na agoře, čímž vznikla první athénská ústava.

Drakónova ústava

Drakón zavedl búlé čili Radu čtyř set, vybíranou losem ze všech čtyř hlavních athénských rodů. Po Solónových a Kleisthenových reformách se Rada stala základem athénské demokracie. Drakón také rozšířil volební právo na všechny muže, kteří si mohli opatřit vojenskou výzbroj. Ti pak volili devět archontů, stratégy a velitele jízdy, kteří museli prokázat jednak určitý majetek, jednak že mají legitimního syna, staršího než deset let.

Drakónovy zákony

I když obsah Drakónova zákoníku není jeho dílem, jeho čin měl veliký význam především proto, že tyto zákony sepsal a zveřejnil.[2] Předtím je totiž znali jen patriciové a členové soudů a ostatní občané se tedy nemohli bránit. Zákony (thesmoi, θεσμοί) byly napsány na dřevěných deskách, nazývaných axones (άξονες), snad proto, že tvořily jakousi otočnou pyramidu. Drakón však zavedl dvě novinky, především rozlišil vraždu a neúmyslné zabití a za druhé pro různé druhy zločinů určil příslušné soudy. Tím také zakázal krevní mstu, dříve legitimní způsob odvety za vraždu.

Drakónovy zákony byly pověstné přísností trestů, protože dluhy trestaly prodejem do otroctví a i zahálku nebo krádež trestaly smrtí. Podle Plútarcha, když se Drakóna ptali, proč trestá smrtí i méně vážné zločiny, řekl prý, že si to zaslouží, kdežto pro ty nejtěžší zločiny že už nemá přiměřený trest.[3] Proto se už ve starověku přísné tresty označovaly jako drakónské nebo drakonické.

Odkazy

Reference

  1. Aristotelés, Athénská ústava 4.1.
  2. Aristotelés, Politika 1274b.
  3. Plútarchos, Životopisy. Solón 17.1.

Související články

Externí odkazy

  • Tento článek využívá informace z odpovídajícího článku anglické a německé Wikipedie.