Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Filmy: Porovnání verzí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nová sekce →‎Dotaz
Řádek 23: Řádek 23:


Co [[Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Hudba#Šablona očekávaných alb|po vzoru projektu Hudba]] udělat i šablonu pro filmy? --29. 8. 2012, 12:32 (UTC), [[Wikipedista:Utar|Utar]] ([[Diskuse s wikipedistou:Utar|diskuse]])
Co [[Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Hudba#Šablona očekávaných alb|po vzoru projektu Hudba]] udělat i šablonu pro filmy? --29. 8. 2012, 12:32 (UTC), [[Wikipedista:Utar|Utar]] ([[Diskuse s wikipedistou:Utar|diskuse]])

== Dotaz ==

Ahoj! V rámci projektu [[WP:SPW|Studenti píší Wikipedii]] budeme vytvářet článek o norských filmech a kinematografii (viz [[Wikipedie:Studenti píší Wikipedii/Skandinávský film II (2012/2013)]]). Chtěla bych se zeptat kompetentnějších wikipedistů, jestli je lepší název [[Norský film]] nebo [[Norská kinematografie]]? Předem díky za odpověď. Ať se vašemu projektu daří! --[[Wikipedista:Jana Lánová|Jana Lánová]] ([[Diskuse s wikipedistou:Jana Lánová|diskuse]]) 30. 11. 2012, 08:41 (UTC)

Verze z 30. 11. 2012, 10:41

Pozvání k diskusi o kritériích významnosti uměleckých děl

Milí kolegové, před časem proběhla diskuse o smazání článku Brumbálova armáda. Ačkoli článek měl řadu interwiki (včetně Dobrého článku na španělské Wikipedii), bylo nutné ho odstranit. Jediné kritérium významnosti, které se na něj na české Wikipedii vztahuje, jsou totiž nyní 2 nezávislé netriviální věrohodné zdroje (2NNVZ), a ty se nepodařilo najít.

Osud Brumbálovy armády navíc v současnosti hrozí i velké řadě dalších článků o různých literárních, filmových a jiných dílech a jejich motivech.

V některých oblastech se takový stav řeší existencí specializovaných doporučení, která umožňují vedle 2NNVZ doložit významnost i jiným způsobem. Příkladem takového doporučení na české Wikipedii je Wikipedie:Významnost (hudba), která např. umožní i bez 2NNVZ existovat článku o kapele, jež drží zlatou desku.

Obecným principem takových doporučení je, že encyklopedická významnost se považuje za doloženou také u takového objektu, který dosáhl něčeho mimořádného – vyznamenání, rekordy, tituly apod. – nebo jinak získal dostatečnou pozornost na to, abychom mohli říci, že je významný po větší počet lidí po delší čas, a tedy patří do encyklopedie. (Obecné pravidlo WP:2NNVZ přitom stále umožňuje významnost doložit také, takže se počet možných témat zařaditelných do Wikipedie jednoznačně rozšíří.)

Jako reakci na Brumbálovu armádu jsem na základě podobných pravidel anglické Wikipedie navrhl doporučení Wikipedie:Významnost (umění). Rád bych, abychom se jím jednak přiblížili zvyklostem na jiných Wikipediích a jednak nemuseli pracně dohledávat dva zdroje pro důkaz, že např. román nositele Nobelovy ceny za literaturu patří na Wikipedii.

Aby se podařilo doporučení doladit a schválit, potřebuji Vaši podporu. Prosím, pojďte diskutovat na tuto stránku.

Hezké vánoční svátky,--Ioannes Pragensis 18. 12. 2010, 15:24 (UTC)

Spoiler

Srdečně zdravím účastníky Wikiprojektu.

Chtěl bych upozornit na diskusi o šalobně Spoiler, z níž vyplynulo, že v současné době se nadužívá i v případech, kdy nemá prakticky žádnou funkci – např. v kapitole nadepsané Děj, kde už samotný název kapitoly čtenáři říká, že obsahuje informace o ději. Prozatímním závěrem bylo, že šablona nebude navrhnuta na smazání, ale její užívání se omezí na hesla, kde není děj ve zřetelně oddělené kapitole. Pokud s tím účastníci Wikiprojektu souhlasí, bylo by fajn, kdyby v případě, že někde narazí na takovou nadbytečnou šablonu, ji vždy odstranili. Velmi vám děkuji. Jan.Kamenicek (diskuse) 2. 3. 2012, 17:30 (UTC)

Šablona očekávaných filmů

Co po vzoru projektu Hudba udělat i šablonu pro filmy? --29. 8. 2012, 12:32 (UTC), Utar (diskuse)

Dotaz

Ahoj! V rámci projektu Studenti píší Wikipedii budeme vytvářet článek o norských filmech a kinematografii (viz Wikipedie:Studenti píší Wikipedii/Skandinávský film II (2012/2013)). Chtěla bych se zeptat kompetentnějších wikipedistů, jestli je lepší název Norský film nebo Norská kinematografie? Předem díky za odpověď. Ať se vašemu projektu daří! --Jana Lánová (diskuse) 30. 11. 2012, 08:41 (UTC)