Kentaur: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
raději revert na obsáhlejší verzi před zásahem vandala
Řádek 14: Řádek 14:
'''Bane''' je jeden z kentaurů, kteří obývají [[Zapovězený les]] . V knize se objevuje, když Harry, Hermiona, Tesák, Malfoy, Neville a Hagrid pátrají po zraněném jednorožcovi. On kritizoval [[Firenze]]ho, když nesl Harryho na zádech od mrtvého jednorožce. Zajímavostí je, že na rozdíl od [[Ronan]]a mluví velice rychle. Ve filmu je velice rezavý.
'''Bane''' je jeden z kentaurů, kteří obývají [[Zapovězený les]] . V knize se objevuje, když Harry, Hermiona, Tesák, Malfoy, Neville a Hagrid pátrají po zraněném jednorožcovi. On kritizoval [[Firenze]]ho, když nesl Harryho na zádech od mrtvého jednorožce. Zajímavostí je, že na rozdíl od [[Ronan]]a mluví velice rychle. Ve filmu je velice rezavý.


==== Firenze====
==== Firenze ====
'''Firenze''' je kentaur, v pátém díle začal po nuceném odchodu Sibylly Trelawneyové jasnovidectví. Poprvé se objevil již v prvním díle, kdy Harryho zachránil před Voldemortem. K nelibosti ostatních kentaurů vezl Harryho na zádech, což je mezi nimi považováno jako symbol toho, že slouží lidem. V pátém filmu se Firenze neobjevil, i když v knize učil v Bradavicích místo profesorky Trelawneyové. Když ho poprvé Harry viděl ve třídě, bylo vidět, že byl kvůli tomu, že bude učit, napaden ostatními kentaury. V šestém díle pokračoval v učení spolu s Trelawneyovou, protože se nemohl vrátit do Zapovězeného lesa, protože už by nebyl ostatními kentaury přijat. V sedmém díle se účastní bitvy o Bradavice.
je to kentaur, který je po určitou dobu učitelem v bradavicích,kentauři ho vyhostili ze stáda, jelikož se spojoval se smrtelníky.


=== Kentauři v Percym Jacksonovi ===
=== Kentauři v Percym Jacksonovi ===

Verze z 23. 11. 2012, 11:41

Tento článek je o mytologických bytostech. O planetkách mezi Jupiterem a Neptunem pojednává článek Skupina kentaurů.
Bronzová socha kentaura

Kentaur (starořecky Κένταυροι) je bytost původem z řecké mytologie, napůl kůň, napůl člověk. Byli to nezkrotní a divocí tvorové, které se nikdo neodvážil osedlat a byla čest se na ně posadit. V řeckém bájesloví byli synové thessalského krále Íxiona. Někteří vynikali pod vlivem vína násilnými činy. Kentaur Cheirón byl naopak moudrý, a proto se kentauři stali symbolem mužnosti, statečnosti a síly.

Jejich existence inspirovala spoustu literárních autorů (zejména fantasy), aby je dosadili do své tvorby. V knížkách Letopisy Narnie od C. S. Lewise jsou Kentauři velice starobylý rod, vyznačující se svou moudrostí a znalostí astronomie i astrologie. Autorka knížek o Harry Potterovi, J. K. Rowlingová, použila základ z bájí a nějak je nepřibarvovala. V Letopisech se také diskutuje, jak kentauři jí. Některá teorie tvrdí, že při jídle musí kentauři nejdříve naplnit svůj lidský žaludek normálními pokrmy a poté se napást trávy pro svůj koňský žaludek. Každá jejich svačina je proto velice dlouhá.

Kentauři v literatuře

Kentauři z příběhu Harry Potter

Bane

Bane je jeden z kentaurů, kteří obývají Zapovězený les . V knize se objevuje, když Harry, Hermiona, Tesák, Malfoy, Neville a Hagrid pátrají po zraněném jednorožcovi. On kritizoval Firenzeho, když nesl Harryho na zádech od mrtvého jednorožce. Zajímavostí je, že na rozdíl od Ronana mluví velice rychle. Ve filmu je velice rezavý.

Firenze

Firenze je kentaur, v pátém díle začal po nuceném odchodu Sibylly Trelawneyové jasnovidectví. Poprvé se objevil již v prvním díle, kdy Harryho zachránil před Voldemortem. K nelibosti ostatních kentaurů vezl Harryho na zádech, což je mezi nimi považováno jako symbol toho, že slouží lidem. V pátém filmu se Firenze neobjevil, i když v knize učil v Bradavicích místo profesorky Trelawneyové. Když ho poprvé Harry viděl ve třídě, bylo vidět, že byl kvůli tomu, že bude učit, napaden ostatními kentaury. V šestém díle pokračoval v učení spolu s Trelawneyovou, protože se nemohl vrátit do Zapovězeného lesa, protože už by nebyl ostatními kentaury přijat. V sedmém díle se účastní bitvy o Bradavice.

Kentauři v Percym Jacksonovi

V knihách o Percym Jacksonovi jsou kentauři uváděni jako veselá a zábavná stvoření kterým nechybí smysl pro humor. Jejich největší stádo se nachází v Miami a jmenuje se Zábavní koníci jižní Florida. Rádi hrají paintball a sledují fotbal. Přesto jsou velmi moudří a stateční. Nejdůležitější z tohoto stáda je Cheiron, syn Krona, který pracuje jako učitel v Táboře Polokrevných a maskuje se za smrtelníka pomocí kolečkového křesla.

Kentaur v heraldice

Jako erbovní znamení ho ve znaku užíval Matěj z Vykrantic.

Další hybridní bytosti

Šablona:Link FA