Hnutí Zeitgeist: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
značka: možný spam
copyvio
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:Fresco automated construction.jpg|thumb|Automatizovaná stavba]]
[[Soubor:Fresco automated construction.jpg|thumb|Automatizovaná stavba]]
'''Hnutí Zeitgeist''' ('''The Zeitgeist Movement''', TZM)
'''Hnutí Zeitgeist''' ('''The Zeitgeist Movement''', TZM) založil režisér Peter Joseph začátkem roku 2009, krátce po zveřejnění dokumentárního filmu Zeitgeist: Addendum. Současným posláním hnutí je hlavně šířit osvětu o problémech a nedostatcích současného společenského zřízení a zároveň představit jako jednu z možných alternativ systém zdrojové ekonomiky (resource-based economy, RBE).
Hnutí není politické, nepodléhá žádné z existujících politických ideologií, nespolupracuje s politickými stranami, jednotlivci ani zájmovými skupinami, které podporují současný politický, ekonomický a kulturní systém. Hnutí není náboženské, protože odmítá dogmatický světonázor prosazovaný existujícími náboženskými organizacemi a sektami. Hnutí není ani esoterické, protože odmítá jakékoli pseudovědecké vidění světa, které je založené na vytváření dojmu vědeckosti, zároveň však ignoruje nebo přinejmenším nedodržuje průměrné vědecké postupy. Hnutí dále není nacionalistické, rasistické ani sexistické, protože odmítá představu o nadřazenosti jednoho národa, etniky, státu nebo pohlaví nad druhým(i), stejně jako xenofobii, šovinismus nebo přehnaný patriotizmus. Hnutí obhajuje princip trvalé [[trvalá udržitelnost|trvalé udržitelnosti]] a současně podporuje [[The Venus Project]] [[Jacque Fresco|Jacqua Fresca]]. Myšlenky a postoje hnutí jsou odráženy ve filmech Petera Josepha, [[Zeitgeist]] ([[Zeitgeist The Movie]], [[Zeitgeist: Addendum]] a [[Zeitgeist: Moving Forward]]).


{{Copyvio|zdroj=http://www.svatantra.cz/zeitgeist/}}
== Koncept hnutí ==
Hlavním cílem hnutí Zeitgeist (The Zeitgeist Movement) je celospolečenská osvěta, šíření ideje nutnosti zásadní změny a seznamování lidí s konceptem zdrojové ekonomiky po celém světě. Hnutí Zeitgeist je mezinárodně organizované v takzvaných chapterech - buňkách. Tyto „místní pobočky“ hnutí existují dnes už v přibližně 60 zemích světa, včetně České republiky. Členové hnutí se snaží poskytovat informace o současné celospolečenské situaci a nabízí alternativy možných dílčích řešení přes své webové stránky [http://www.zeitgeistmovement.cz www.zeitgeistmovement.cz], přes svůj [http://YouTube%20kanál http://www.youtube.com/user/TZMCzech], probírá různá témata na [http://diskuzním%20fóru http://forum.zeitgeistmovement.cz] a každý rok organizuje tzv. Z-DAY, což je přednáškový den, kde se přednáší a diskutují různá témata.


== Fáze hnutí ==
== Fáze hnutí ==

Verze z 28. 10. 2012, 20:07

Automatizovaná stavba

Hnutí Zeitgeist (The Zeitgeist Movement, TZM)

MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

©

Obsah této stránky (nebo jeho část) byl skryt kvůli podezření z porušení autorských práv. Text, který sem byl vložen, se nápadně podobá textu z:

http://www.svatantra.cz/zeitgeist/
Tato stránka je proto nyní zapsána na Wikipedie:Porušení práv. Samotná podoba textu nutně neznamená, že k porušení práv skutečně došlo, ale aby text mohl ve Wikipedii zůstat, je třeba ověřit jeho původ. Pokud se nepodaří původ textu ověřit, bude článek či příslušná část po týdnu smazána.

Pokud jste autorem materiálu a souhlasíte s podmínkami naší licence CC BY-SA 3.0, pošlete prosím souhlas e-mailem dle pokynů na Nápověda:Svolení autora nebo na internetové stránce, ze které text pochází, uveďte jeho licencování dle CC BY-SA 3.0.

Neobnovujte bez vysvětlení odstraněný text. Takový text by byl opět odstraněn.

Vkládáním autorských děl do Wikipedie bez výslovného souhlasu autora nebo držitele práv k šíření pod licencí CC BY-SA 3.0 porušujete zákon a pravidla Wikipedie. Uživatelům, kteří opakovaně porušují tato pravidla, může být dočasně zakázáno editovat články. Uvítáme však vaše původní příspěvky.
Pro vkladatele šablony:
Najděte autora a vložte mu na diskusní stránku:
{{subst:copyvio autor|Hnutí Zeitgeist|2=http://www.svatantra.cz/zeitgeist/}} --~~~~
případně použijte pro nové přispěvatele:
{{subst:copyvio nováček|Hnutí Zeitgeist|2=http://www.svatantra.cz/zeitgeist/}} --~~~~
a vložte sem:
* [[Hnutí Zeitgeist]] z [http://www.svatantra.cz/zeitgeist/] --~~~~
Pro správce:
Pokud se tento článek potvrdí jako porušení autorských práv nebo do sedmi dnů nedojde k potvrzení jeho licence, smažte ho


Fáze hnutí

  • fáze „uvědomění“
  • fáze „projektování“
  • fáze „činů“

Činnost hnutí

  • Media Project – vznikl v květnu 2010, má být rozšířením komunikačního týmu hnutí[1]
  • Zeitgeist day (Z-day) – hnutí má od roku 2009 svůj den, označovaný jako Z-day, během kterého jsou diváci a příznivci seznámeni se zajímavými přednáškami na témata, která trápí tento svět a ve kterých se snaží nabízet různé alternativy řešení.

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The Zeitgeist Movement na anglické Wikipedii.

Literatura

Externí odkazy