Evanescence: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m ytpo
Bez shrnutí editace
Řádek 18: Řádek 18:
}}
}}


'''Evanescence''' je [[Spojené státy americké|americká]] hudební skupina hrající spojení [[gothic rock]]u a [[alternative rock]]u. Název skupiny může být přeložen jako „pomíjivost“, „nestálost“, „zmizet jako pára“. Zakladatelka skupiny o své kapele řekla, že hrají především epicky dramatickou, temnou rockovou hudbu. Po textové stránce Evanescence zahrnuje témata od lásky přes zoufalství až po temnou beznaděj. Díky milionům prodaných desek také získali dvě sošky [[Grammy Award|Grammy]].<ref name="cbs821" />
'''Evanescence''' je [[Spojené státy americké|americká]] hudební skupina hrající spojení [[gothic rock]]u, [[alternative rock]]u a [[alternative metal]]u. Název skupiny může být přeložen jako „pomíjivost“, „nestálost“, „zmizet jako pára“. Zakladatelka skupiny o své kapele řekla, že hrají především epicky dramatickou, temnou rockovou hudbu. Po textové stránce Evanescence zahrnuje témata od lásky přes zoufalství až po temnou beznaděj. Díky milionům prodaných desek také získali dvě sošky [[Grammy Award|Grammy]].<ref name="cbs821" />


== Historie ==
== Historie ==

Verze z 26. 10. 2012, 13:44

Šablona:Infobox Hudební umělec

Evanescence je americká hudební skupina hrající spojení gothic rocku, alternative rocku a alternative metalu. Název skupiny může být přeložen jako „pomíjivost“, „nestálost“, „zmizet jako pára“. Zakladatelka skupiny o své kapele řekla, že hrají především epicky dramatickou, temnou rockovou hudbu. Po textové stránce Evanescence zahrnuje témata od lásky přes zoufalství až po temnou beznaděj. Díky milionům prodaných desek také získali dvě sošky Grammy.[1]

Historie

Vznik skupiny

Rocková formace Evanescence vznikla v roce 1998 v arkansaském městě Little Rock. Založili ji zpěvačka Amy Lee a kytarista Ben Moody, kteří se seznámili v teenagerských letech na dětském táboře, kde Amy občas zpívala a hrála na klavír. Ben ji uslyšel, jak zpívá píseň I'll Do Anything For Love a později ji přesvědčil o společném založení skupiny.

Začátky a první EP

Evanescence v roce 2004

Evanescence o sobě nejprve dali vědět v Little Rocku na konci devadesátých let. Ale jak se dalo předpokládat, rocková kapela tohoto ražení to vzhledem k místním hudebním tradicím na americkém Středozápadě neměla nejjednodušší. "Mladí lidé zde většinou poslouchají death metal, starší generace zase podstatně měkčí hudbu," vysvětluje Lee. "Vlastně si nevzpomenu ani na jednu zdejší kapelu, která by měla v čele zpěvačku."

A tak začali, ovlivněni širokým spektrem umělců, vydávat svá první EP. Ačkoli nedisponovali reputací získanou živými vystoupeními, rychle si vybudovali velmi dobré renomé.

"Paradoxně jsme s Amy zůstávali skrytí, hodně v ústraní," vzpomíná Moody. "Když jsme napsali druhou skladbu - sedmiminutový gothic-rockový hymnus Understanding, začala ho z nám neznámého důvodu hodně často hrát jedna místní rádiová stanice. Najednou jsme byli ve městě populární, jenže nikdo nás vlastně neznal, nikdo netušil, kde by nás mohl najít. A to vše jen kvůli tomu, že jsme si nemohli dovolit odehrát koncert. Byl jsem jen já a Amy. Peníze na muzikanty, kteří by s námi mohli hrát naživo, jsme prostě tehdy neměli."

Evanescence vydali v roce 2000 vlastním nákladem své první plnohodnotné album Origin. To jim pomohlo k vytvoření hitu „My Immortal“ a posléze i k získání podpory pro oficiální vydání druhé desky Fallen.


Fallen

Vznik a vydání alba Fallen

Album Fallen bylo nahráváno mezi lety 2001 a 2003 a bylo vydáno 4. března 2003 u labelu Wind-up Records. Vznikalo v Los Angeles a kapele se na něm podařilo udržet rovnováhu mezi křehkou krásou a přirozenou rockovou tvrdostí. S druhou deskou se Evanescence proslavili i za oceánem, zejména písní Bring Me To Life, kterou na sebe upozornili hlavně v soundtracku k filmu Daredevil.

"Bring Me To Life je o objevování něčeho nového, co ve vás probudí dosud nepoznané pocity," říká Moody a pokračuje: "Objevíte svět, který je větší a zajímavější než bublina, ve které jste se dosud pohybovali. Stejně jako tento singl si zaslouží vyzdvihnout také další potenciální hity, melodicky chytlavé Tourniquet a Haunted. Ke druhé jmenované písničce Moody uvedl: "V téhle skladbě jsme to nejvíc 'my', tady jsme dosáhli přesně toho, jak si myslíme, že bychom měli znít."

Odchod Bena Moodyho

22. října 2003 skupinu opustil zakládající člen Ben Moody. Stalo se tak po hádce s ostatními členy, ve které šlo o rozdíly v tvorbě a názorech na jejich hudbu. Mnoho fanoušků bylo zmateno touto změnou, protože na desce Fallen se kromě Lee a Moodyho podílela také spousta jejich přátel. Mnozí příznivci skupiny se obávali, že Evanescence díky ztrátě jednoho ze svých zakladatelů zaniknou, ovšem nestalo se tak.

Na Moodyho post ve skupině byl dosazen kytarista Terry Balsamo. Od té doby Evanescence tvořili zpěvačka a klavíristka Amy Lee, kytarista Terry Balsamo, druhý kytarista John LeCompt, baskytarista Will Boyd a bubeník Rocky Gray. Složení kapely fanoušci označili jako lepší než kdy předtím.


Anywhere But Home

Vydání koncertního DVD

Amy Lee během vystoupení v Miami (2007)

22. listopadu 2004 přibylo na kontě Evanescence CD a DVD s názvem Anywhere But Home. Jedná se o audio a videozáznam z jejich koncertu v Paříži z 25. května 2004, kde rocková formace zahrála nejen téměř všechny písně z Fallen, ale představila i jiné, dosud oficiálně nevydané písně Missing, Breathe No More a Farther Away a také cover písně Thoughtless od KoRn.

Změna na pozici baskytaristy

14. června 2006 opustil kapelu baskytarista Will Boyd. Důvod? Údajně již nechtěl absolvovat další náročné turné po světě - kvůli tomu nebyl vůbec se svou rodinou, které by rád věnoval více času. Tuto změnu oznámila fanouškům sama Amy Lee na neoficiální webové diskusní stránce EvBoard.com.

V interview s MTV (10. srpna 2006) Amy Lee představila nového člena jménem Tim McCord, který opustil svou předchozí kapelu Revolution Smile a vyměnil kytaru za baskytaru.


The Open Door

Singly a koncertní turné

V roce 2006 navštívili Amy Lee a John LeCompt Evropu, a to města Londýn, Barcelonu a Paříž. Po tomto turné vydali další úspěšné album The Open Door, které bylo v Evropě vydáno 2. října 2006. Obsahuje 13 písní, přičemž oficiálními singly se v uvedeném pořadí staly Call Me When You're Sober, Lithium, Sweet Sacrifice a Good Enough. Jmenované písně mají i své videoklipy.

Další turné Evanescence začalo října 2006 v Torontu, pokračovalo přes Kanadu, Japonsko, Austrálii a skončilo opět v USA. Druhé turné k The Open Door se konalo v rámci Family Values Tour 2007 s KoRn a dalšími skupinami. V plánu byl původně také koncert v Praze, ale nakonec byl z neznámého důvodu zrušen.

Amy Lee napsala také píseň Together Again, která měla být původně použita pro soundtrack k filmu Letopisy Narnie - Lev, Čarodějnice a Skříň (2005). Producenti píseň nakonec nepřijali s vyjádřením, že je "příliš temná".[2]

Další změny v sestavě

V květnu 2007 ze skupiny odešli dva členové - bubeník Rocky Gray a kytarista John LeCompt. Vzhledem k tomu, že se oba věnovali i práci s jinými, poměrně tvrdšími kapelami, lze předpokládat, že došlo ke konfliktu ohledně hudebního stylu. Amy Lee krátce před svou svatbou na jaře 2007 najímá na dočasnou výpomoc dva nové hudebníky - Troye McLawhorna a Willa Hunta z kapely Dark New Day - a 6. května 2007 se vdává za svého přítele, terapeuta jménem Josh Hartzler. Dočasní členové doplňují sestavu Evanescence během dlouhého turné k albu The Open Door v roce 2007, po jeho skončení se oficiálně vracejí ke své původní kapele.

Together Again

Deska The Open Door vyšvihla Evanescence na výsluní ve stovkách hitparád. Píseň Together Again, která nakonec nebyla na album zařazena, vydávají Evanescence až o pět let později.[3] 22. ledna 2010 skupina oficiálně oznamuje, že vstupuje do partnerství s nadací United Nations Foundation a hodlají finančně podpořit jejich program pro výpomoc oblastem na Haiti, postiženým zemětřesením. Dosud nevydaný song byl tak zpřístupněn ke stažení každému, kdo zaslal dobrovolný příspěvek a podpořil tím United Nations’ Central Emergency Response Fund (CERF).[4]

Evanescence

Třetí studiové album

11. října 2011 vyšlo album, nazvané Evanescence. Objevilo se ve dvou verzích - standardní CD se dvanácti skladbami a "Deluxe edition" se čtyřmi bonusovými skladbami a přiloženým DVD, které obsahuje videoklipy a záběry ze zákulisí.

Nahrávání třetího alba začalo již 22. února 2010, kdy kapela oficiálně oznámila přesun do studia.[5] Producentem nové desky měl být nejprve Steve Lillywhite (The Rolling Stones, U2).[6] Později byla ale oznámena změna a desku produkoval Nick Raskulinecz (Foo Fighters, Alice in Chains).[7] Lee později uvedla, že 'Steve prostě nebyl správná volba'. Kapela se kvůli problémům s nahrávací značkou vrátila zpět k práci na novém albu až na začátku dubna 2011 a jeho vydání bylo naplánováno na podzim. Nahrávání probíhalo v Blackbird Studios v Nashville, Tennessee.

V rozhovoru s hudebním magazínem Kerrang! Lee později uvedla, že album se bude jmenovat jednoduše 'Evanescence'.[8] Pro tento název se rozhodla, protože skladby jsou "o kapele a o tom, jak se jí podařilo znovu se do Evanescence zamilovat".[9] Dalšími tématy jsou oceán, láska a svoboda.[7]

První singl z desky se jmenuje 'What You Want'.[10] Vyšel 9. srpna 2011. 24. ledna 2012 vyšel druhý singl jménem My Heart is Broken.

Členové

Současní členové:

  • Amy Lee (zpěv, klavír, klávesy)
  • Terry Balsamo (kytara)
  • Tim McCord (baskytara)
  • Troy McLawhorn (kytara)
  • Will Hunt (bicí)

Bývalí členové:

  • William Boyd
  • Ben Moody
  • Dave Hodges
  • John LeCompt
  • Rocky Gray

Diskografie

Studiová alba

EP

  • Evanescence EP (1998)
  • Sound Asleep/Whisper EP (1999)
  • Mystery EP (2003)

Demo nahrávky

  • Origin (2000)

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Evanescence na Wikimedia Commons

Reference

[1] [5] [6] [7] [9] [8] [10] [11]

  1. a b Second Cup Cafe: Amy Lee Of Evanescence [online]. CBS News, 10. listopadu 2007 [cit. 2008-08-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Amy Lee: Too dark for Narnia? [online]. 2005-12-22 [cit. 2005-12-22]. Dostupné online. 
  3. Together Again [online]. 2010-01-25 [cit. 2010-01-25]. Dostupné online. 
  4. Evanescence Teams Up with the United Nations Foundation [online]. 2010-01-22 [cit. 2010-01-22]. Dostupné online. 
  5. a b H, Ollie. Black Label Society Reveals New Drummer [online]. 23. února 2010 [cit. 2012-01-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. a b SMITH, Barnaby. Steve Lillywhite Keen To Replace Cowell On 'American Idol' [online]. 24. února 2010 [cit. 2012-01-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. a b c Amy Lee Talks Evanescence's Comeback LP [online]. SPIN.com, 13. dubna 2011 [cit. 2012-01-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. a b We're Breaking All the Rules!. Kerrang!. 25. června 2011, s. 8. (anglicky) 
  9. a b MONTGOMERY, James. Evanescence Return With 'Dark, Beautiful' Self-Titled Album [online]. MTV, 23. června 2011 [cit. 2012-01-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. a b MONTGOMERY, James. Evanescence's 'What You Want': Hear A Preview!. MTV News. MTV Networks, 11. července 2011. Dostupné online [cit. 2012-01-08]. (anglicky) 
  11. Evanescence to release new single [online]. MusicNews.com, 31. prosince 2011 [cit. 2012-01-08]. Dostupné online. (anglicky) 

V tomto článku je použit překlad textu z článku en:Evanescence na anglické Wikipedii.

Šablona:Link FA Šablona:Link FA Šablona:Link GA