Tadajoši Ašikaga: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Pindick (diskuse | příspěvky)
Bez shrnutí editace
 
Pindick (diskuse | příspěvky)
m bold
Řádek 1: Řádek 1:
Tadajoši Ašikaga ([[1306]] - [[1352]]) byl bratrem prvního šóguna klanu Ašikaga, [[Takaudži Ašikaga|Takaudžiho Ašikagy]]. Roku [[1334]] byl bratrem pověřen, aby sloužil pánovi provincie Kozuke, princi Norinagovi, jako jeho stráž. Tadajoši pomohl princovi upevnit moc a výrazně se podílel také na rozkvětu civilní správy. Takaudži měl naopak na starosti vojenské záležitosti. Rozpor mezi oběma bratry vuvolalo rozdílné chápání těžiště společnosti. To Tadajoši spatřoval ve vládě bakufu a společenských elitách, zatímco Takaudži preferoval moc a sílu armády. Spor vyvrcholil roku [[1349]] propuštěním Tadajošiho ze státních služeb a jeho zajetím na přelomu let [[1351]] a [[1352]]. Má se za to, že byl Tadajoši na příkaz svého bratra otráven.
'''Tadajoši Ašikaga''' ([[1306]] - [[1352]]) byl bratrem prvního šóguna klanu Ašikaga, [[Takaudži Ašikaga|Takaudžiho Ašikagy]]. Roku [[1334]] byl bratrem pověřen, aby sloužil pánovi provincie Kozuke, princi Norinagovi, jako jeho stráž. Tadajoši pomohl princovi upevnit moc a výrazně se podílel také na rozkvětu civilní správy. Takaudži měl naopak na starosti vojenské záležitosti. Rozpor mezi oběma bratry vuvolalo rozdílné chápání těžiště společnosti. To Tadajoši spatřoval ve vládě bakufu a společenských elitách, zatímco Takaudži preferoval moc a sílu armády. Spor vyvrcholil roku [[1349]] propuštěním Tadajošiho ze státních služeb a jeho zajetím na přelomu let [[1351]] a [[1352]]. Má se za to, že byl Tadajoši na příkaz svého bratra otráven.


[[Kategorie:Dějina Japonska]]
[[Kategorie:Dějina Japonska]]

Verze z 9. 11. 2006, 15:22

Tadajoši Ašikaga (1306 - 1352) byl bratrem prvního šóguna klanu Ašikaga, Takaudžiho Ašikagy. Roku 1334 byl bratrem pověřen, aby sloužil pánovi provincie Kozuke, princi Norinagovi, jako jeho stráž. Tadajoši pomohl princovi upevnit moc a výrazně se podílel také na rozkvětu civilní správy. Takaudži měl naopak na starosti vojenské záležitosti. Rozpor mezi oběma bratry vuvolalo rozdílné chápání těžiště společnosti. To Tadajoši spatřoval ve vládě bakufu a společenských elitách, zatímco Takaudži preferoval moc a sílu armády. Spor vyvrcholil roku 1349 propuštěním Tadajošiho ze státních služeb a jeho zajetím na přelomu let 1351 a 1352. Má se za to, že byl Tadajoši na příkaz svého bratra otráven.