Henry Fonda: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Gerakibot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (Robot: Přidávám arz:هنرى فوندا
Radiosaltbird (diskuse | příspěvky)
m přidána Kategorie:Držitelé ceny Tony za použití HotCat
Řádek 63: Řádek 63:
[[Kategorie:Držitelé ceny Grammy]]
[[Kategorie:Držitelé ceny Grammy]]
[[Kategorie:Držitelé Čestné ceny Akademie]]
[[Kategorie:Držitelé Čestné ceny Akademie]]
[[Kategorie:Držitelé ceny Tony]]


[[an:Henry Fonda]]
[[an:Henry Fonda]]

Verze z 12. 10. 2012, 21:06

Šablona:Infobox Herec

Příbuzenstvo
dcera Jane Fonda
syn Peter Fonda
vnučka Bridget Fonda
vnuk Justin Fonda
vnuk Troy Garity

Henry Fonda (16. května 1905 v Grand Island, Nebraska, USA - 12. srpna 1982 v Los Angeles, Kalifornie) byl americký herec, jedna z velkých hereckých hvězd amerického filmového průmyslu 20. století a zakladatel herecké rodiny Fondů. Úspěšnou hereckou dráhu nastoupily i jeho děti Jane Fondová a Peter Fonda i vnoučata Bridget Fondová a Troy Garity.

Divadlo hrál od svých 20 let, nejprve během svých studii žurnalistiky na univerzitě v Minnesotě. Později odešel hrát do New Yorku na Broadway. U filmu debutoval v roce 1935 ve hollywoodském snímku The Farmer Takes a Wife, jednalo se o filmovou adaptaci hry, kterou hrál i v divadle. Za opravdu první úspěšný film je považovám snímek Jezábel z roku 1938 a dále filmová adapatce románu John Steinbecka Hrozny hněvu z roku 1940, za nějž byl poprvé nominován na Oscara. Během 2. světové války sloužil tři roky v americkém námořnictvu na torpédoborci USS Satterlee.

Po válce jeho filmová kariéra pokračovala westernovým snímkem Fort Apache, kde si zahrál s Johnem Waynem z roku 1948. Ćeským filmovým i televizním divákům je známa americká filmová adaptace románu Vojna a mír z roku 1956 režiséra Kinga Vidora, kde si (společně s Audrey Hepburnovou, Melem Ferrerem a Jeremy Brettem) zahrál hlavní mužskou postavu hraběte Pierra Bezuchova. V roce 1957 si zahrál společně s Jiřím Voskovcem v dalším i u nás dobře známém snímku 12 rozhněvaných mužů, v tomto filmu působil také jako producent. Dalšími i u známými filmy je např. válečné drama Nejdelší den z roku 1962 a Bitva v Ardenách z roku 1965 nebo klasický western Tenkrát na Západě z roku 1968. Zde si zahrál po boku Charlese Bronsona, Claudie Cardinalové a Jasona Robardse, jednalo se o jedinou zápornou roli celé jeho kariéry. V roce 1976 si zahrál postavu admirála Chestera Nimitze ve snímku Bitva o Midway.

V roce 1981 nedlouho před smrtí si zahrál společně s Katharine Hepburnovou ve filmovém dramatu Na zlatém jezeře, za nějž oba dva obdrželi cenu Americké filmové akademie Oscar.

Externí odkazy

Šablona:Oscar - nejlepší herec 1981-2000