Marie Kristina Habsbursko-Lotrinská: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskuse | příspěvky)
Řádek 108: Řádek 108:
[[sv:Maria Kristina av Österrike]]
[[sv:Maria Kristina av Österrike]]
[[th:อาร์ชดัชเชสมาเรีย คริสตีนา ดัชเชสแห่งเทเชิน]]
[[th:อาร์ชดัชเชสมาเรีย คริสตีนา ดัชเชสแห่งเทเชิน]]
[[uk:Марія Христина, герцогиня Тешенська]]

Verze z 6. 10. 2012, 18:25

Portrét rakouské arcivévodkyně Marie Kristýny

Marie Kristina (13. května 1742, Vídeň - 24. červen 1798, Vídeň), dcera královny Marie Terezie a císaře Františka I. Štěpána, byla rakouskou arcivévodkyní a provdanou sasko-těšínskou vévodkyní.

Původ

Marie Kristina se narodila 13. května 1742, v den pětadvacátých narozenin své matky, což je považováno za jeden z hlavních důvodů, proč jí Marie Terezie dávala přednost před svými ostatními dětmi. Byla již pátým dítětem (čtvrtou dcerou) královského páru. V té době měla však pouze dva sourozence, sestru Marii Annu a bratra Josefa, protože dvě ze starších sester zemřely před jejím narozením.

Život této arcivévodkyně jakoby od samého počátku stál pod šťastnou hvězdou. Matka ji rozmazlovala a také císařský otec věnoval velkou pozornost dítěti, které vyrůstalo v půvabnou dívku.

Život

Příbuzenstvo
otec František I. Štěpán
matka Marie Terezie
sestra Marie Anna
bratr Josef II.
sestra Marie Alžběta
bratr Karel Josef
sestra Marie Amálie
bratr Leopold II.
sestra Johana Gabriela
sestra Marie Josefa
sestra Marie Karolína
bratr Ferdinand Karel
sestra Marie Antoinetta
bratr Maxmilián František
děd Leopold Josef Lotrinský
babička Alžběta Charlotta Orléanská
děd Karel VI.
babička Alžběta Kristýna Brunšvická

6.dubna 1766 byla provdána za Alberta Sasko-Těšínského kterého si mohla jako jediná dcera Marie Terezie vzít z lásky. Brzo po svatbě porodila jediné dítě, dcerku, která však krátce po narození zemřela.

V rodině jí říkali Mimi nebo jednoduše Marie. Většina sourozenců na ni velice žárlila, neboť byla velmi talentovaná a půvabná. Nesnášeli ji však spíše proto, že se chovala k ostatním svrchu a povýšeně.

Její matka jí splnila každé přání. S tím souvisí i výběr její áji (vychovatelky). Její první vychovatelkou byla hraběnka Trautsonová, ta si ji ale rozhodně nezískala a Mimi žádala usilovně císařovnu, aby jí byla přidělena nová, z jejího pohledu lepší vychovatelka. To jí po delším váhání bylo splněno a novou vychovatelkou Marie Kristiny se stala vdova hraběnka Maria Anna Vasquezová. S tou si arcivévodkyně dobře rozuměla a později, když jí byl přidělen vlastní dvůr, povýšila Mimi paní Velasquezovou na vrchní hofmistryni.

Sasko-těšínská vévodkyně 'Marie Kristina

První láskou Mimi se stal moudrý a laskavý princ Ludvík Württemberský, ten se však jejím manželem stát nemohl, jelikož jako vévoda nebyl Marii Kristině společensky roven. Mimi tedy ztratila naději, která záhy vzplanula znovu, když přijeli na císařský dvůr ve Vídni synové polského krále a saského kurfiřta Augusta III, princové Albert Kazimír a jeho bratr Klement. Marie Kristina se zamilovala do prvního z nich a císařovna po nějaké době na jejich sňatek kývla. Její počáteční zdrženlivost měla jediný důvod - císař František I. Štěpán chtěl svou čtvrtou dceru provdat za jejího bratrance Benedikta von Chablais. Z toho však sešlo a arcivévodkyně se provdala za milovaného Alberta.

Albert byl velmi umělecky založen a společně se svou chotí shromáždil několik sbírek obrazů (snad nejznámější je galerii umění, nazvaná později podle svého zakladatele Albertinou, kterou manželský pár založil v roce 1768 ve Vídni). Nějaký čas žili v Prešpurku a později v Bruselu. 24. června 1798 Marie Kristina ve věku padesáti šesti let zemřela na onemocnění žaludku. Její manžel, který ji přežil skoro o 25 let, jí nechal postavit nádherný náhrobek. Práci zadal italskému sochaři Antoniu Canovovi, který vytvořil hladkou monumentální pyramidu s medailonem Marie Kristiny a postavami z carrarského mramoru. Hrobka nesoucí nápis UXOR OPTIMAE ALBERTUS ("Nejlepší manželce Albert") se nachází v pravé postranní lodi Augustiánského kláštera.

Potomci

Genealogie

Předci Marie Kristiny ve třech generacích
Marie Kristina
Habsbursko-Lotrinská
Otec:
František I. Štěpán
Lotrinský
Děd:
Leopold Josef Lotrinský
Praděd:
Karel V. Lotrinský
Prababička:
Eleonora Marie Josefa
Habsburská
Babička:
Alžběta Charlotta Orléanská
Praděd:
Filip I. Orléanský
Prababička:
Alžběta Šarlota Falcká
Matka:
Marie Terezie
Děd:
Karel VI.
Praděd:
Leopold I.
Prababička:
Eleonora Falcko-Neuburská
Babička:
Alžběta Kristýna Brunšvická
Praděd:
Ludvík Rudolf Brunšvicko-Wolfenbüttelský
Prababička:
Kristýna Luisa Öttingenská

Literatura

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Marie Kristina Habsbursko-Lotrinská na Wikimedia Commons

Nevložen titul!
17661798