Monoskop: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Úprava a doplnění
Obrázky; většina textu přesunuta na Televizní zkušební obrazec
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:Monoscopio CK1414F10C.JPG|thumb|left|Elektronka monoskop]]
Zcela přesně je slovo '''monoskop''' označením speciální elektronky, která sloužila jako generátor [[Televizor|televizního]] kontrolního obrazce. Poté, co tato elektronka přestala být používána, ujalo se v češtině nesprávně toto slovo pro samotný kontrolní obrazec, ať již snímaný kamerou z papírové předlohy nebo generovaný jiným zařízením. Ve většině jiných jazyků se pro kontrolní obrazec slovo „monoskop“ nepoužívá. V dalším textu bude nicméně operováno s jeho vžitým významem.
[[Soubor:MonoscopeCU.jpg|thumb|right|Detail katody elektronky]]
'''Monoskop''' je označení pro speciální [[elektronka|elektronku]], která sloužila jako generátor [[televizní zkušební obrazec|televizního zkušební obrazce]] pro nastavení televizní [[kamera|kamery]], monitoru a přijímače.


'''Monoskop''' slouží k nastavení televizní [[kamera|kamery]], TV monitoru a televizního přijímače. Pomocí monoskopu se kontroluje rozlišovací schopnost, jas, kontrast, geometrické zkreslení, přesnost synchronizace atd.
Nehledě na zdánlivou jednoduchost obrazce totiž monoskopy představovaly zcela komplexní nástroj pro velmi přesné naladění obrazové části televizního přijímače – rozlišovací schopnost ve svislém i vodorovném směru, jas, kontrast, geometrické zkreslení, přesnost synchronizace atd.


Poté, co tato elektronka přestala být používána, ujalo se v češtině nesprávně toto slovo pro samotný [[televizní zkušební obrazec]], ať již snímaný kamerou z papírové předlohy nebo generovaný jiným zařízením. Ve většině jiných jazyků se pro kontrolní obrazec slovo „monoskop“ nepoužívá.
V počátcích televizního vysílání totiž bývalo zvykem, že [[televizor]]y osazené [[elektronka]]mi (bez pomocné elektroniky, která zajišťuje vyrovnávání geometrie obrazu) bylo nutno po zapnutí seřídit a toto seřízení několikrát zopakovat v průběhu sledování programu. Nehledě na zdánlivou jednoduchost tedy monoskopy představovaly zcela komplexní nástroj pro velmi přesné naladění obrazové části televizního přijímače – svislé a vodorovné rozměry, jas, kontrast, zkřivení atd.

Dnes se s „monoskopem“ setkáme jen výjimečně: nové televizní přijímače s plochými obrazovkami, integrovanými obvody a mikroprocesory nepotřebují složité nastavování. Opravny TV a opraváři také mají dnes svůj vlastní elektronický generátor monoskopu. Většina televizních stanic navíc vysílá nepřetržitě 24 hodin, ale najdou se i výjimky, jako například [[TV Prima]] vysílající v noci zjednodušený zkušební obrazec.

== ČB ==
[[Soubor:EIA Resolution Chart 1956.svg|thumb|Zkušební obrazec pro ČB televizi (příklad)]]

Černobílý monoskop obsahuje škálu od bílé k černé (tedy např. 0 % černé, 25 % černé, 50 % černé, 75 % černé a 100 % černé). Dále jsou zde geometrické obrazce (kružnice, čtvercová síť), sbíhající se úsečky pro kontrolu vertikálního a horizontálního rozlišení. Zvukový doprovod pro monoskop obsahoval tón o [[kmitočet|kmitočtu]] 1 kHz nebo běžné rozhlasové vysílání.

V Československu začala televize pravidelně vysílat v roce [[1953]]. Z této doby je první monoskop s nápisem „ČS. TELEVISE“. Později byl tento nápis nahrazen nápisem „ČESKOSLOVENSKO“ a obrazec byl mírně změněn. Zvukovým doprovodem monoskopu ČST to byla stanice Hvězda [[Československý rozhlas|Československého rozhlasu]]. Tehdejší televizory (50. léta) vyžadovaly zapnutí asi 20 minut před začátkem vysílání, aby se mohlo provést doladění obrazu podle návodu.
== Barva ==
[[Soubor:DFFColour.jpg|thumb|Zkušební obrazec pro normu SECAM (příklad)]]
[[Soubor:Telefunken FuBK test pattern.svg|thumb|Zkušební obrazec pro normu PAL (příklad)]]

Moderní barevný monoskop kromě geometrických obrazců a stupní šedé obsahuje navíc všechny základní barevné složky [[RGB]] (Red - červená, Green - Zelená a Blue - modrá), a doplňkové barvy [[CMYK|CMY]] (Cyan - azurová, Magenta - purpurová, Yellow - žlutá). Barevný monoskop také obsahuje barevné přechody a dále obsahuje tzv. „pleťovou“ barvu pro správné nastavení barevné sytosti. Síť v obrazci monoskopu sloužila k nastavení konvergence paprsků a byla jedním z nejpoužívanějších elementů kontrolního obrazce. Modré a červené klíny sloužily k vyrovnání pracovních bodů diskriminátorů a doladění úrovně černé.

[[Československá televize]] od zahájení barevného vysílání v roce 1970 měla technologie podle „francouzské“ normy [[SECAM]] s postupným přenosem barev, pro kterou existoval jeden zkušební obrazec. Nebyla však vhodná pro studiové zpracování a proto ČST od 80. let postupně veškerou novou studijní techniku přestavěla na „německou“ normu PAL, takže se změnil i zkušební obrazec. Z politicko-ekonomických důvodů však norma SECAM zůstala jako norma pro distribuci vysílání a normou PAL byla ve vysílání nahrazena až počátkem 90. let.


== Související články ==
== Související články ==

* [[Televizor]]
* [[Televizor]]
* [[Česká televize]]
* [[Televizní norma]]


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
* [http://www.ceskatv.cz/ct/historie/index.php Historie TV na webu ČT]
* [http://www.oldradio.cz/monoskop.htm Monoskop Československé televise z roku 1953] - stránky oficiálně zařazené do databáze [[Národní technická knihovna|Národní technické knihovny]]
* [http://www.oldradio.cz/monoskop.htm Monoskop Československé televise z roku 1953] - stránky oficiálně zařazené do databáze [[Národní technická knihovna|Národní technické knihovny]]


[[Kategorie:Televizní technika]]
[[Kategorie:Televizní technika]]
[[Kategorie:Televizní pořady]]


[[ca:Carta d'ajust]]
[[da:Prøvebillede]]
[[de:Testbild]]
[[en:Test card]]
[[en:Test card]]
[[es:Carta de ajuste]]
[[fi:Testikuva]]
[[fr:Mire (télévision)]]
[[gl:Mira de axuste]]
[[he:תבנית בדיקה]]
[[hu:Monoszkóp]]
[[id:Uji coba siaran]]
[[it:Monoscopio]]
[[ja:テストパターン (放送)]]
[[ko:테스트 패턴]]
[[lt:TV testinė lentelė]]
[[nl:Testbeeld]]
[[nn:Prøvebilete]]
[[no:Prøvebilde]]
[[pl:Plansza testowa]]
[[ro:Miră de reglaj]]
[[ru:Телевизионная испытательная таблица]]
[[sk:Monoskop]]
[[sv:Testbild]]
[[szl:Kůntrolny uobroz]]
[[th:ภาพทดสอบ]]
[[zh:檢驗圖]]

Verze z 28. 9. 2012, 23:01

Elektronka monoskop
Detail katody elektronky

Monoskop je označení pro speciální elektronku, která sloužila jako generátor televizního zkušební obrazce pro nastavení televizní kamery, monitoru a přijímače.

Nehledě na zdánlivou jednoduchost obrazce totiž monoskopy představovaly zcela komplexní nástroj pro velmi přesné naladění obrazové části televizního přijímače – rozlišovací schopnost ve svislém i vodorovném směru, jas, kontrast, geometrické zkreslení, přesnost synchronizace atd.

Poté, co tato elektronka přestala být používána, ujalo se v češtině nesprávně toto slovo pro samotný televizní zkušební obrazec, ať již snímaný kamerou z papírové předlohy nebo generovaný jiným zařízením. Ve většině jiných jazyků se pro kontrolní obrazec slovo „monoskop“ nepoužívá.

Související články

Externí odkazy