Neuropsychiatrie: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
blokové čištění
Řádek 1: Řádek 1:
'''Neuropsychiatrie''' je odvětví [[lékařství|medicíny]], které se zabývá [[duševní porucha|duševními poruchami]], které mají spojitost s nemocemi [[nervová soustava|nervové soustavy]]. Neuropsychiatrie předcházela současným oborům [[psychiatrie]] a [[neurologie]], které dříve působily společně, ale následně došlo k jejich rozdělení. Neuropsychiatrie se však stává rostoucí specializací psychiatrie a má rovněž blízko behaviorální neurologii, která je specializací neurologie, jenž se zabývá klinickými problémy poznání a/či chování způsobenými poraněním či nemocí mozku. V České republice se problematice neuropsychiatrie věnuje odborná společnost '''Neuropsychiatrické fórum (NPF)'''.
'''Neuropsychiatrie''' je odvětví [[lékařství|medicíny]], které se zabývá [[duševní porucha|duševními poruchami]], které mají spojitost s nemocemi [[nervová soustava|nervové soustavy]]. Neuropsychiatrie předcházela současným oborům [[psychiatrie]] a [[neurologie]], které dříve působily společně, ale následně došlo k jejich rozdělení. Neuropsychiatrie se však stává rostoucí specializací psychiatrie a má rovněž blízko behaviorální neurologii, která je specializací neurologie, jenž se zabývá klinickými problémy poznání a/či chování způsobenými poraněním či nemocí mozku. V České republice se problematice neuropsychiatrie věnuje mj. odborná společnost [[Neuropsychiatrické fórum]] (NPF).
[[File:Neuropsychiatrické fórum.jpg|thumb|Neuropsychiatrické fórum]]


== Neuropsychiatrické poruchy ==
== Neuropsychiatrické poruchy ==
Řádek 36: Řádek 35:


=== Externí odkazy ===
=== Externí odkazy ===
* [http://npforum.cz/ Neuropsychiatrické fórum]
* [http://www.facebook.com/npforum/ Neuropsychiatrické fórum - facebook]
* {{en}} [http://neuro.psychiatryonline.org/ The Journal of Neuropsychiatry & Clinical Neurosciences]
* {{en}} [http://neuro.psychiatryonline.org/ The Journal of Neuropsychiatry & Clinical Neurosciences]
* {{en}} [http://www.pni.org/neuropsychiatry/ Pacific Neuropsychiatric Institute]
* {{en}} [http://www.pni.org/neuropsychiatry/ Pacific Neuropsychiatric Institute]
* {{en}} [http://www.anpaonline.org/ American Neuropsychiatric Association]
* {{en}} [http://www.anpaonline.org/ American Neuropsychiatric Association]

{{Pahýl}}
{{Pahýl}}



Verze z 28. 9. 2012, 05:47

Neuropsychiatrie je odvětví medicíny, které se zabývá duševními poruchami, které mají spojitost s nemocemi nervové soustavy. Neuropsychiatrie předcházela současným oborům psychiatrie a neurologie, které dříve působily společně, ale následně došlo k jejich rozdělení. Neuropsychiatrie se však stává rostoucí specializací psychiatrie a má rovněž blízko behaviorální neurologii, která je specializací neurologie, jenž se zabývá klinickými problémy poznání a/či chování způsobenými poraněním či nemocí mozku. V České republice se problematice neuropsychiatrie věnuje mj. odborná společnost Neuropsychiatrické fórum (NPF).

Neuropsychiatrické poruchy

Na základě výše uvedeného existují neuropsychiatrické poruchy, mezi něž se například řadí:

Odkazy

Poznámky

Literatura

  • SCHIFFER, Randolph B; RAO, Stephen M; FOGEL, Barry S. a kolektiv. Neuropsychiatry. 2. vyd. Filadelfie: Lippincott Williams & Wilkins, 2003. 1252 s. Dostupné online. ISBN 0-7817-2655-7. (anglicky) 

Externí odkazy