Růžotvaré: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Xqbot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.3) (Robot: Přidávám ku:Koma rozagulan
Řádek 32: Řádek 32:
}}</ref>
}}</ref>


Řád zahnuje celkem 10 čeledí, 257 rodů a asi 7500 druhů. Je rozšířen kosmopolitně. Největší počet druhů zahrnuje čeleď [[kopřivovité]] (''Urticaceae''), nejvíce rodů je v čeledi [[růžovité]] (''Rosaceae''). Největším rodem je [[fíkovník]] (''Ficus''), který zahrnuje asi 800 druhů.
Řád zahrnuje celkem 10 čeledí, 257 rodů a asi 7500 druhů. Je rozšířen kosmopolitně. Největší počet druhů zahrnuje čeleď [[kopřivovité]] (''Urticaceae''), nejvíce rodů je v čeledi [[růžovité]] (''Rosaceae''). Největším rodem je [[fíkovník]] (''Ficus''), který zahrnuje asi 800 druhů.


<gallery>
<gallery>

Verze z 17. 9. 2012, 17:41

Jak číst taxoboxRůžotvaré
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříševyšší rostliny (Cormobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádrůžotvaré (Rosales)
Bercht. & J. Presl, 1820
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Růžotvaré (Rosales) je řád vyšších dvouděložných rostlin.

Charakteristika

Po morfologické stránce jde o velmi různorodý řád. Společným znakem růžotvarých je především češule v květech (chybí u odvozenějších čeledí s větrosprašnými květy) a redukovaný nebo chybějící endosperm v semenech. [1]

Řád zahrnuje celkem 10 čeledí, 257 rodů a asi 7500 druhů. Je rozšířen kosmopolitně. Největší počet druhů zahrnuje čeleď kopřivovité (Urticaceae), nejvíce rodů je v čeledi růžovité (Rosaceae). Největším rodem je fíkovník (Ficus), který zahrnuje asi 800 druhů.

Taxonomie

Monofyletičnost skupiny byla potvrzena výsledky analýz rbcL, atpB a 18S sekvencí DNA.[1]

Podle kladogramů APG je bazální skupinou řádu čeleď růžovité (Rosaceae). Dále se řád dělí na dvě monofyletické větve. Jedna je tvořena čeleděmi řešetlákovité (Rhamnaceae), hlošinovité (Elaeagnaceae), Dirachmaceae a Barbeyaceae, druhou tvoří převážně větrosprašné čeledi s redukovanými květy: jilmovité (Ulmaceae), kopřivovité (Urticaceae), morušovníkovité (Moraceae) a konopovité (Cannabaceae). [2]

Fylogenetické vztahy byly v r. 2011 potvrzeny obsáhlou multigenovou analýzou. Podle ní vypadá fylogenetický strom řádu Rosales následovně:[3]

 Rosales

Rosaceae

Rhamnaceae

Elaeagnaceae

Barbeyaceae

Dirachmaceae

Ulmaceae

Cannabaceae

Moraceae

Urticaceae

Využití

Mezi hospodářsky významné zástupce patří především růžovité (Rosaceae), které tvoří převážnou většinu ovocných dřevin pěstovaných v mírném pásu, dále pak konopovité (Cannabidaceae) a morušovníkovité (Moraceae).

Seznam čeledí

Barbeyaceae, Cannabaceae, Dirachmaceae, Elaeagnaceae, Moraceae, Rhamnaceae, Rosaceae, Ulmaceae, Urticaceae[2]

Reference

  1. a b JUDD, et al. Plant Systematics: A Phylogenetic Approach. [s.l.]: Sinauer Associates Inc., 2002. ISBN 9780878934034. 
  2. a b STEVENS, P.F. Angiosperm Phylogeny Website [online]. Missouri Botanical Garden: Dostupné online. 
  3. Shu-dong Zhang; SOLTIS, Douglas E.; YANG, Yang, De-zhu Li, Ting-shuang Yi. Multi-gene analysis provides a well-supported phylogeny of Rosales. S. 21–28. Molecular Phylogenetics and Evolution [online]. 22. duben 2011 [cit. 2011-05-30]. Svazek 60, čís. 1, s. 21–28. Dostupné online. ISSN 1055-7903. DOI 10.1016/j.ympev.2011.04.008. (anglicky) 

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu růžotvaré na Wikimedia Commons