Islas de la Bahía: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.2+) (Robot: Upravuji pt:Ilhas da Baía
EmausBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.2+) (Robot: Upravuji vi:Islas de la Bahía (tỉnh)
Řádek 40: Řádek 40:
[[ru:Ислас-де-ла-Баия]]
[[ru:Ислас-де-ла-Баия]]
[[sk:Islas de la Bahía]]
[[sk:Islas de la Bahía]]
[[vi:Bay Islands (tỉnh)]]
[[vi:Islas de la Bahía (tỉnh)]]
[[war:Islas de la Bahía (departamento)]]
[[war:Islas de la Bahía (departamento)]]
[[zh:海灣群島省]]
[[zh:海灣群島省]]

Verze z 4. 9. 2012, 01:06

Šablona:Geo Islas de la Bahía (anglicky Bay Islands, česky Ostrovy zálivu) je skupina tří hlavních ostrovů a několika dalších menších ostrůvků nedaleko od severního pobřeží Hondurasu v Karibském moři. Souostroví je tvořeno ostrovy Utila, Roatán a Guanaja. Zároveň je jedním z 18 honduraských departementů. Správním střediskem je město Coxen Hole, které se nachází na ostrově Roatán.
Celková rozloha ostrovů je 261 km², žije zde 46 866 obyvatel [1], hustota zalidnění je 180 obyv./km².

Souostroví je vyhledávano jako „turistický ráj“ turisty ze Střední Ameriky, USA i Evropy. Nacházejí se zde rozsáhlé mořské oblasti s korálovými útesy využívané potápěči, které jsou součástí Mezoamerického korálového útesu. [2]

Historie

Islas de la Bahía byly poprvé objeveny Kryštofem Kolumbusem v roce 1502 při jeho 4. výpravě. Od toho data si ostrovy nárokovalo několik evropských koloniálních mocností - Španělsko, Británie a Nizozemsko. Britové získaly souostroví do svých rukou definitivně v roce 1643. Byly královskou kolonií spravovanou z Jamajky.
V roce 1860 předala Británie souostoví Hondurasu v důsledku počinů Williama Walkera ve středoamerickém regionu. Departement Islas de la Bahía vznikl oficiálně 14. března 1872. Jedním z odkazů bývalé britské přítomnosti na ostrovech je, že dnes zhruba 95% místního obyvatelstva mluví anglicky, přestože Honduras je hispanoamerická země.

Fotogalerie

Reference