John Carter: Mezi dvěma světy: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Asfarer (diskuse | příspěvky)
mBez shrnutí editace
EmausBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.2+) (Robot: Přidávám simple:John Carter (movie)
Řádek 1: Řádek 1:

{{Infobox film
{{Infobox film
| film = John Carter: Mezi dvěma světy
| film = John Carter: Mezi dvěma světy
Řádek 109: Řádek 108:
[[ro:John Carter (film)]]
[[ro:John Carter (film)]]
[[ru:Джон Картер (фильм)]]
[[ru:Джон Картер (фильм)]]
[[simple:John Carter (movie)]]
[[sv:John Carter (film)]]
[[sv:John Carter (film)]]
[[th:นักรบสงครามข้ามจักรวาล]]
[[th:นักรบสงครามข้ามจักรวาล]]

Verze z 25. 8. 2012, 12:49

Šablona:Infobox film

John Carter: Mezi dvěma světy je epický sci-fi a fantasy film uvedený roku 2012. Hlavním hrdinou je John Carter, kterého představuje americký herec Taylor Kitsh. Předlohou pro film byl pulpový román Edgara Rice Burroughse Princezna z Marsu z roku 1912.

John Carter, voják z americké občanské války, je záhadně teleportován na Mars (který jeho obyvatelé nazývají Barsoom). ak se dostane do konfliktu mezi místními národy. Získá přátelství Tarse Tarkase (Willem Dafoe) a lásku princezny Dejah Thoris (Lynn Collins).

Film je hraným debutem režiséra a spisovatele Andrewa Stantona, scénář napsali Mark Andrews a Michael Chabon. Produkci zastávají Jim Morris, Colin Wilson a Lindsey Collins. Hudbu vytvořil Michael Giacchino.

Ve Spojených státech snímek distribuuje Walt Disney Pictures, v České republice společnost Falcon s premiérou 8. března 2012. Pro Andrewa Stantona je tento projekt prvním hraným filmem. Jeho předchozí prací jsou snímky Hledá se Nemo a WALL-E od Pixaru a Walt Disney Pictures. Film bude uvedený v Disney Digital 3D a IMAX 3D.

Příběh

Edgar Rice Burroughs (Daryl Sabara) zdědí po svém strýci Johnu Carterovi (Taylor Kitsch) jeho velké bohatství včetně starého deníku. V deníku je napsán příběh o tom, jak se veterán vojsk Konfederace John vydal hledat jeskyni plnou zlata. Zatknou ho vojka Unie a při útěku z vězení se setká s kmenem Domingů. Před indiány utíká i se zraněným velitelem Unie Powellem (Bryan Cranston). Skryjí se v jeskyni. Shodou okolností je to ta jeskyně se zlatem. Když si John prohlíží znamení, napadne ho Thern (Phil Cheadle) a John ho zastřelí. Thern odříkává nějaká slova a John je po něm opakuje. Po chvíli omdlí.

Na Marsu probíhá velká bitva mezi Rudými - Tardosem Morsem (Ciarán Hinds), králem Hélia a Sab Thanem (Dominic West), dobyvatelem z města Zodanga. Sab Than vyhrává díky magické zbrani od Mataie Shanga (Mark Strong). Sab požaduje jako důkaz příměří ruku Tardosovy dcery, profesorky Dejah Thoris (Lynn Collins). Ta ovšem z města uteče po tom, co se jí nepodaří objevit 9. paprsek, nejmocnější zbraň Thernů.

To se na Marsu objeví John. Po dlouhých chvílích neschopnosti pohybu zjistí, že má velkou schopnost skákat hodně daleko. Při cestě narazí na hnízdo kde se líhnou nějaké čtyřruké potvory. Najednou ho objeví zelený obyvatel Marsu, Thark jménem Tars Tarkas (Willem Dafoe). Vydá povel ostatním Tharkům aby Johna nezabíjeli. Tars Johna zajme a odvede ho do Tharkského tábora. Ukáže se, že ty čtyřruké potvory jsou děti Tharků. Jeden Thark, Sola (Samantha Morton), chce nějaké dítě získat ale kvůli další z Tharků, Sarkoje (Polly Walker), se jí to nedaří. Sola nakonec dostane do opatrovnictví Johna Cartera. John je uvězněn za napadení Tarse. Povede se mu dostat z okovů a seznámí se s marťanskou obdobou psa. Když je tento pes bit, nedokáže se John dívat a zabije nejbližšího Tharka. John a Sola jsou potom potrestáni.

Tharkové uvidí leteckou bitvu mezi loďstvem princezny Dejah a vlajkovou lodí Saba. Není to rovný boj a Sab vítězí. Do boje se zapojí taky John a zachrání princeznu. John bojuje tělo na tělo se Sabem. Když se zná že John umře, pustí se do boje i Tharkové. Loď Saba je poškozená. Tars pasuje Johna svou pravou rukou. John se pohádá s Dejah. Trvdí jí totiž že lodě plují na moři. Dejah ho ale přesvědčí, že je na Marsu (v jejich jazyce Barsoom), což ho vyděsí. Dejah ho zavleče do svatyně Tharků. Dejah řekne, že se John musí plavit přes řeku Isus. Ve svatyni je najdou Tharkové a podle tradic je musí předhodit příšerám v aréně. Tars se nad nimi smiluje, protože Sola je jeho dcera. John, Dejah a Sola tedy utečou. To rozzuří Tharky.

Trojice míří k Isus ale Sola si všimne že je Dejah vede místo k Isus k Héliu. Pohádají se a John přinutí Dejah, aby je vedla správnou cestou. Když plují po Isus najdou technickou stavbu pro Therny. Objeví v ní kouzla, jenž mohou s pomocí medailonu Thernů odeslat jakoukoliv osobu na jakoukoliv planetu. Medailon má i John, získal ho na Thernovi, kterého zabil v jeskyni. V tu hcvíli na ně zaútočí rasa Warhoonů, severských příbuzných Tharků. Ty vyprovokoval Matai Shang. Matai je totiž vůdce všech Thernů. Johna popadne vztek a začne se svým psem armádu Warhoonů vybíjet. Díky jeho schopnostem je to překvapivě lehké. Přiletí zbývající armáda Hélia spolu se Sabem. Sab řekne Dejah, že si ji opravdu bere z lásky. Dejah se poddá a souhlasí se svatbou za účelem záchrany Marsu. Johna vezmou jako vězně. Johna z vězení zachrání Kantos Kan (James Purefoy) a přivede ho za Dejah. Ta Johnovi řekne kouzlo pro návrat na zem. John zmizí a Dejah věří že se vrátil domů. John se pouze schoval.

Když chce John pomoct Dejah, zastaví ho Matai Shang. Vypráví mu příběh o tom, jak musí vyhladit všechny co znají Paprsek 9. Začnou s Dejah o svatební noci. Život Johnovi zachrání jeho pes, když kouse Mataie a zlomí jeho magii. Za Soliny podpory uteče John z města. Rozhodne se vydat za Tarsem a požádat ho o pomoc. S hrůzou zjistí že byl nejsilnější z Tharků svržen. Tharky rozzlobilo to, že nechal Tars trojici žít. John je odveden do vězení, kde potká Tarse. Oba jsou puštěni znovu do arény. Tars byl ale tak dobrý, že pozabíjel všechny nestvůry z arény. Samozvaný vládce Tal Hajus (Thomas Haden Church) proto použije další z ras Barsoomu - Bílé Opice. Sola prozradí Sarkoje, že Tars je její otec. Perou se spolu a spadnou do arény. Bílá opice roztrhne Sarkoju. John jednu Opici zabije kamenem a druhou probodne. Vyzve Tala na souboj. Tal se na Johna vrhne a John mu jednou ranou usekne hlavu. Tímto se John stal vládcem Tharků.

Tharkové zaútočí na město Zodanga a najdou ho skoro prázdné. Obsadí ho ale odmítají letět do Hélia, protože se jejich rasa bojí výšek. John se tedy do hélia vydá sám. Vtrhne do chrámu zrovna když už se sňatek na spadnutí. Rozhostí se boj kolem celého chrámu mezi Zodangou a Héliem. John bojuje se Sabem. Saba nakonec zabije Matai Shang. Nakonec přiletí i Tharkové. Když zmizí Matai Shang je boj u konce.

John a Dejah se vezmou a po svatební noci John hodí amulet Thernů do propasti. V tu chvíli se objeví Matai Shang. Přenese Johna zpět na zem kde John vidí pouze mrtvého Powella. Dalších deset let stráví pátráním po dalším z amuletů a dokáže existenci Thernů. Ke konci života nachází amulet ale to ho už pronásleduje Matai. Nakonec si vezme toxin a uloží se do hrobky.

Když si to Edgar přečte, vydá se do hrobky ale John tam neleží. Na Edgara vytáhne nůž Matai a John Mataie zastřelí. Ukáže se že John nikdy amulet neměl a potřeboval z Edgara udělat návnadu na Mataie. Tentokrát se doopravdy vrátí na Mars.

Herecké obsazení

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku John Carter na anglické Wikipedii.

Recenze

Externí odkazy