Defétismus: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Dexbot (diskuse | příspěvky)
EmausBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.3) (Robot: Upravuji fa:شکست‌پذیری
Řádek 17: Řádek 17:
[[de:Defätismus]]
[[de:Defätismus]]
[[en:Defeatism]]
[[en:Defeatism]]
[[fa:شکست‌پذیری]]
[[fa:شکست پذیری و شکست باوری]]
[[fi:Defaitismi]]
[[fi:Defaitismi]]
[[fr:Défaitisme]]
[[fr:Défaitisme]]

Verze z 2. 7. 2012, 00:58

Defétismus čili poraženectví je přijetí porážky bez boje. V každodenním používání, poraženectví má negativní konotaci, a je často spojeno se zradou a pesimismem, nebo dokonce s beznadějnou situaci. Termín se běžně používá v souvislosti s válkou: voják může být defétista, jestliže odmítá bojovat, protože si myslí, že boj bude určitě ztracen, nebo že nemá cenu bojovat z nějakého jiného důvodu. Termín je používán opět v souvislosti s válkou, odkazováním na názor, že porážka by byla lepší než vítězství. Termín může také být použity v jiných oblastech, jako je politika, sport, psychologie a filozofie.

Revoluční defétismus

Koncept se stal nejvýznamnějším díky Vladimíru Leninovi v době první světové války. Revoluční defétismus je revoluční poraženectví založené na marxistické myšlence třídního boje. Argumentoval, že proletariát nemohl vyhrát nebo získat v kapitalistické válce. Lenin prohlásil, že je skutečný nepřítel jsou imperialističtí vůdci, kteří poslali své nižší třídy do bitvy. Dělníci by získali více z porážky svého vlastního národa, kdyby boj mohl být přeměněn na občanskou válku a pak mezinárodní revoluci.

Ačkoliv byl tento koncept na Zimmerwaldské konferenci socialistů v roce 1915 nejprve odmítám všemi kromě radikálů, postupně získával podporu stále více a více socialistů, zvláště v Rusku v roce 1917, poté, co byl důrazně potvrzen v Leninových Dubnových tezích a pokračovaly ruské válečné ztráty na východní frontě.

Revoluční defétismus lze dávat do kontrastu, s použitím Leninovy terminologie, k revolučnímu defencismu a k sociálnímu patriotismu či sociálnímu šovinismu.

Reference

  • V tomto článku byl použit překlad textu z článku Defeatism na anglické Wikipedii.