Louis Charles Breguet: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
CocuBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.2) (Robot: Přidávám no:Louis Bréguet
EmausBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.3) (Robot: Přidávám fy:Louis Charles Breguet
Řádek 32: Řádek 32:
[[en:Louis Charles Breguet]]
[[en:Louis Charles Breguet]]
[[fr:Louis Charles Breguet]]
[[fr:Louis Charles Breguet]]
[[fy:Louis Charles Breguet]]
[[it:Louis Charles Breguet]]
[[it:Louis Charles Breguet]]
[[ja:ルイ・ブレゲー]]
[[ja:ルイ・ブレゲー]]

Verze z 16. 6. 2012, 19:37

Breguetův vírník z roku 1907

Louis Charles Breguet [lui šárl brege] (2. ledna 1880, Paříž – 4. května 1955, Saint-Germain-en-Laye) byl francouzský letecký konstruktér a stavitel, jeden z prvních průkopníků letectví.

Život a dílo

Louis Charles Breguet pocházel z rodiny slavných konstruktérů a vynálezců. Jeho pra-praděd Abraham Louis Breguet založil hodinářskou firmu Breguet S. A. a jeho děd Louis Breguet se podílel na vynálezu telegrafie. V roce 1905 začal Louis Charles s bratrem Jacquesem a pod vedením Karla Richeta práci na vírníku (předchůdce vrtulníku) s flexibilním křídly. Jím dosáhl první výstup pilotovaného letadla s vertikálním vzletem v roce 1907. Jeho první letadlo, které postavil v roce 1909, dosáhlo roku 1911 rychlostní rekord v letu na 10 km se jedním a pak i se dvěma cestujícími. V roce 1912 Breguet zkonstruoval svůj první hydroplán a i v dalších letech dosáhl řadu leteckých prvenství a rekordů, včetně prvního přeletu jižního Atlantiku. První světové války se účastnil jako pilot a byl vyznamenán Válečným křížem a Řádem čestné legie. Dvouplošníku Breguet 14, což bylo jedno z prvních celokovových letadel, bylo vyrobeno přes 6 tisíc kusů a sloužil i v dalších armádách. V roce 1919 Breguet založil společnost Compagnie des Messageries Aériennes, z níž později vznikla společnost Air France.

Louis Charles Breguet byl odvážný pilot a na Olympijských hrách roku 1924 získal se svou jachtou bronzovou medaili. Zemřel na infarkt v roce 1955 v Saint-Germain-en-Laye.[1]

Odkazy

Reference

Související články

Externí odkazy