Johann Gottfried Galle: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Dinybot (diskuse | příspěvky)
m robot: stylistické, typografické a kódové korekce a náhrady přesměrování podle specifikace
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
Řádek 19: Řádek 19:
[[fr:Johann Gottfried Galle]]
[[fr:Johann Gottfried Galle]]
[[ja:ヨハン・ゴットフリート・ガレ]]
[[ja:ヨハン・ゴットフリート・ガレ]]
[[ka:გალე, იოჰან გოტფრიდ]]
[[no:Johann Gottfried Galle]]
[[no:Johann Gottfried Galle]]
[[pt:Johann Gottfried Galle]]
[[pt:Johann Gottfried Galle]]

Verze z 17. 10. 2006, 23:05

Johann Gottfried Galle

Johann Gottfried Galle (9. červen 1812 Radis10. červenec 1910 Postupim) byl německý astronom. Na observatoři v Berlíně s pomocí svého studenta Heinricha Louis d'Arreste v noci z 23. na 24. září 1846 jako první člověk vědomně pozoroval planetu Neptun. Pozici planety zjistil z výpočtů francouzského astronoma Urbaina Le Verriera. Po dokončení observatoře v Berlínu roku 1835 pracoval jako pomocník Johanna Franze Enckeho. Od roku 1851 působil ve Vratislavi jako profesor astronomie a ředitel tamní pozorovatelny.

Během své astronomické kariéry studoval komety a s pomocí svého syna Andrease Galleho v roce 1894 publikoval seznam 414 komet, sám objevil mezi 2. prosincem 1839 a 6. březnem 1840 3 komety. Jméno Galle nese také kráter na Měsíci a jeden z Neptunových prstenců.

Objev Neptuna

Roku 1845 dokončil Galle disertační práci ve které se zabýval rozborem Rømerovy práce o přechodech hvězd meridianem v období od 20. do 23. října 1706. Práci s věnováním poslal ještě v tomtéž roce Le Varrierovi, který mu o rok později poslal odpověď s poděkováním a s nedávno vypočtenými elementami dráhy nové planety. Galle je dostal 23. září 1846 a ještě ten den se pokusil vyhledat těleso které rušilo Uran při svém oběhu kolem slunce. K orientaci na obloze používal čerstvě vytištěnou Besselovu mapu. Po chvíli objevil hvězdu kterou Bessel na mapě neměl vyznačenou. Pozorování následující noci potvrdilo že jde o planetu, hvězda totiž změnila polohu mezi jinými hvězdami. Objevilo se více návrhů jak planetu pojmenovat, nakonec však zvítězil Le Verrierův návrh pojmenovat planetu Neptun. Šablona:Biografický pahýl