Arthur Rothstein: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Odstranění linku na rozcestník Albany s použitím robota - Změněn(y) odkaz(y) na Albany (New York)
MerlIwBot (diskuse | příspěvky)
m Robot: Přidávám la:Arturus Rothstein
Řádek 108: Řádek 108:
[[en:Arthur Rothstein]]
[[en:Arthur Rothstein]]
[[fr:Arthur Rothstein]]
[[fr:Arthur Rothstein]]
[[la:Arturus Rothstein]]

Verze z 26. 5. 2012, 08:29

Arthur Rothstein; foto: Russell Lee , Washington, D.C., 1938

Arthur Rothstein (*1915, New York – 1985 New Rochelle, New York) byl americký novinářský fotograf známý svou prací pro společnost Farm Security Administration.[1] Dokumentoval dopady velké hospodářské krize v USA v roce 1929.

Farm Security Administration

FSA byla společnost, která byla vytvořena v USA v roce 1935 v rámci New Deal. Úkolem bylo v krizi pomáhat proti americké venkovské chudobě. FSA podporovalo skupování okrajových pozemků, práci na velkých pozemcích s moderními stroji a kolektivizaci. Vedle Rothsteina byli v sociologicko-dokumentárním programu této agentury zapojeni fotografové jako například Walker Evans, Dorothea Langeová[2], Roy Stryker nebo Ben Shahn.[3]

Během doby práce pro FSA se Rothstein proslavil minimálně dvěma kontroverzními snímky. Jeden z nich byl snímek lebky vola, která byla rafinovaně umístěná na rozpraskané zemi v poušti. Inscenovaná fotografie tak měla maximální účinek na diváka. Další inscenací byla fotografie Farmáře se syny čelící písečné bouři pořízená v okresu Cimarron, Oklahoma.[4]

Výstavy

Galerie

Odkazy

Související články

Reference

  1. AGE OF LOST INNOCENCE. Age of Lost Innocence [online]. [cit. 2009-03-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. LANGEOVÁ, Dorothea. Dorothea Lange: Photographer of the People [online]. [cit. 2009-02-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. FSA B&W PHOTOS. FSA B&W Photos, Documenting America, 1935-1943 [online]. University of California Press: Carl Fleischhauer and Beverly Brannan, eds. Berkeley, 1988 [cit. 2009-03-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Arthur Rothstein: Farmer and Sons Walking in Face of Dust Storm [online]. The Library of Congress [cit. 2011-09-09]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Arthur Rothstein na Wikimedia Commons