Svinovací metr: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (Robot: Přidávám la:Taenia mensuralis
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (Robot: Přidávám nn:Måleband
Řádek 38: Řádek 38:
[[ms:Pita ukur]]
[[ms:Pita ukur]]
[[nl:Meetlint]]
[[nl:Meetlint]]
[[nn:Måleband]]
[[no:Målebånd]]
[[no:Målebånd]]
[[pt:Fita métrica]]
[[pt:Fita métrica]]

Verze z 9. 4. 2012, 20:54

Krejčovský svinovací metr
Samonavíjecí metr

Svinovací metr, pro měření větších délek pásmo, je nástroj na měření délky. Je to páska vyrobená z látky, plastu, skelných vláken nebo ocelového pásku s vyznačenými dílky, na kterých se odečítá délka. Materiál, ze kterého je páska vyrobena umožňuje metr stočit nebo svinout. Tímto způsobem se výrazně zjednoduší manipulace s nástrojem. Je možné i velmi dlouhý metr pohodlně stočit tak, aby se vešel do kapsy nebo do tašky. Umožňuje měřit i délku nerovných ploch nebo dokonce měřit délku za roh.

Použití

Krejčovství

Krejčovské metry, které jsou určené pro měření při šití byly původně vyráběny z látky nebo plastu. Dnes se vyrábí ze skelných vláken, které se nepárají ani nenatahují. Délka metru 150-200 cm.

Stavebnictví, konstrukce

Svinovací metry se často vyrábí z ocelového pásku z navinovacím zařízením v transportní krabičce. Jednoduchá aretace umožňuje vysunout metr a nechat jej vysunutý po celou dobu měření. Délka metru 2…15 m, zpětné navíjení do pouzdra je realizováno pružinou.

Pásmo pro měření velkých vzdáleností zpravidla nad 15 m, měřící pásek je vyroben z pevné, pružné oceli, zpětné navíjení pásma do pouzdra se provádí kličkou na těle krytu pásma.

Kontrolní měření rozpětí kolejí jeřábové dráhy v ocelové hale, například o rozpětí 20 m: správné a přesné měření v případě, že není pásmo metru podloženo, je ovlivněno průhybem jeho vlastní vahou. V takovém případě je třeba pásmo napnout, při opakovaných měřeních stejnou silou. V opačném případě by vlivem různého průhybu byla naměřena jiná hodnota, ovlivněná lidským faktorem. Z tohoto důvodu je v takovýchto případech pásmo napínáno mincířem, který umožňuje odečet tahové síly. Pro dané opakované měření se určí, že se bude měřit při tahové síle například 10 kg. V takovém případě, při stejné síle a stejném měřícím prostředku (pásmo) bude opakované měření správné.

Zeměměřictví

Pro měření středně velkých vzdáleností (i na stavbách) se používá tzv. pásmo, což je svinovací metr délky kolem 50 m.