Jánský vrch (Krkonoše): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
+foto
m přidána Kategorie:Bucharova cesta za použití HotCat
Řádek 38: Řádek 38:


[[Kategorie:Hory a kopce v Krkonoších]]
[[Kategorie:Hory a kopce v Krkonoších]]
[[Kategorie:Bucharova cesta]]

Verze z 5. 4. 2012, 11:15

Jánský vrch

Vrchol924 m n. m.
Poloha
SvětadílEvropa
StátČesko Česko
PohoříKrkonoše
Souřadnice
PovodíLabe, Jizera
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Šablona:Geo cz

Jánský vrch (německy Johannesberg) je vrchol v České republice ležící v Krkonoších[1].

Geomorfologické zařazení

Vrch se nachází v celku Krkonoše, podcelku Krkonošské rozsochy a okrsku Žalský hřbet[2].

Poloha

Jánský vrch je jediným z vrcholů Žalského hřbetu, který nepřesahuje nadmořskou výšku 1000 metrů. Nachází se asi 1,5 km severovýchodně nad obcí Benecko, asi 6 kilometrů jihozápadně od Špindlerova Mlýna, asi 6,5 km severozápadně od Vrchlabí a asi 8,5 km severovýchodně od Jilemnice. V rámci Žalského hřbetu jej od na severu sousedícího vrcholu Šeřína odděluje poměrně výrazné sedlo Rovinka, od jižněji položeného Zadního Žalého naopak sedlo velmi mělké. Západní a východní svah vykazují značné převýšení a prudkost. Pouze na severozápadě vrchu se nachází asi 1 km dlouhý výběžek a proto je zde svah zpočátku mírný. Vrch se nachází na území Krkonošského národního parku.

Vodstvo

Jánský vrch se společně s celým Žalským hřbetem nachází na rozvodí Labe a Jizery. Potoky stékající z východního svahu jsou přímo levými přítoky Labe, potoky ze západního svahu se vlévají do Jizerky, která je levým přítokem Jizery.

Vegetace

Vrcholové partie Jánského vrchu jsou porostlé téměř souvislým lesem z převahou Smrku ztepilého. Luční porosty v okolí horských bud se nacházejí v nižších partiích východního a západního svahu.

Komunikace a stavby

Západním úbočím Jánského vrchu prochází neveřejná asfaltová cesta ze Špindlerova Mlýna na Benecko. Zelená turistická značka spojující stejné body vede po pěšině o něco výše. Přímo přes vrchol je v severojižním směru vedena podpovrchová trasa plynovodu napájejícího Špindlerův Mlýn. Jeho trasu zde sleduje lesní cesta a červená turistická značka z Horních Míseček na Žalý. Svahy vrchu obsluhují další neznačené lesní cesty různých kvalit.

Reference

  1. Jánský vrch na Mapách.cz
  2. Břetislav Balatka, Jan Kalvoda - Geomorfologické členění reliéfu Čech (Kartografie Praha, 2006)