Portál:Gastronomie: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ArthurBot (diskuse | příspěvky)
m r2.6.4) (robot přidal: oc:Portal:Gastronomia
MerlIwBot (diskuse | příspěvky)
Řádek 51: Řádek 51:
[[it:Portale:Cucina]]
[[it:Portale:Cucina]]
[[ja:Portal:食]]
[[ja:Portal:食]]
[[kk:Портал:Аспаздық]]
[[ko:들머리:음식]]
[[ko:들머리:음식]]
[[ksh:Pooz:Esse & Drinke]]
[[ksh:Pooz:Esse & Drinke]]

Verze z 23. 3. 2012, 10:52

Zajímavosti měsíce

Víte že...

Seznam zajímavostí

Článek měsíce

Bratwurst, populární německý pokrm

Německá kuchyně zahrnuje více různých regionálních kuchyní, které se od sebe někdy i velice liší. Jihoněmecká kuchyně, tedy bavorská a švábská, má mnoho podobností se švýcarskou a zejména i rakouskou kuchyní (a překrývá se tedy do jisté míry i s kuchyní českou). Sárská (a také falcká a bádenská) kuchyně je silně ovlivněna kuchyní francouzskou (a připomíná kuchyni v Alsasku či Lotrinsku). Své zásadně typické rysy má i severoněmecká kuchyně, obsahující mnoho elementů severské (skandinávské) kuchyně. V důsledku silné migrace v Německu se však – zejména ve větších městech – připravují i pokrmy z jiných oblastí.

Kuchyně v Německu se vůbec nevyznačuje buřtem a zelím, jak tvrdí mnohá klišé v zahraničí. Je nejen velice různorodá, ale i bohatá na celou řadu specialit či přinejmenším na výběr mnoha potravin. V Německu existuje někdy až nepřehledné množství druhů chleba, veliký sortiment masných výrobků (salámy, tlačenky, rosol, paštiky – bylo napočítáno 1500 druhů) a sýrů, mnoho příloh. Přirozeně i dnes je častý tradiční Eintopf – jídlo z jednoho hrnce.

Seznam článků

Obrázek měsíce


Paella je typické španělské jídlo z rýže podobné rizotu nebo pilafu. Podobně jako v případě rizota existuje spousta receptů s různými ingrediencemi. Na rozdíl od rizota se však v paelle častěji objevují plody moře, zelenina a koření.

Seznam obrázků

Chybějící články

Pomozte prosím založit v oblasti gastronomie např. tyto články:

Aglianico (de, en, fr, it) – Piccalilli (en) – Pekmez (en) – Kantalup (simple, článek místo přesměrování) – Falukorv (sv) – Provolone (en) – Cassoulet (fr) – Sohan papdi (en) – Cotechino (it) – After Eight (en) – Rassolnik (ru) – Thieboudienne (en)

Seznam dalších článků k založení je zde.

Informace

Dobré články

Zámecký pivovar Frýdlant

Pomoc

Z článků týkajících se obsahu portálu můžete na tento portál odkázat šablonou {{Portály|Gastronomie}} umístěnou na konci článku těsně nad kategoriemi, resp. {{DEFAULTSORT:}}. V případě, že již článek odkazuje na jiný portál, přidejte odkaz abecedně do již vložené šablony {{Portály}}, viz návod.

Zájemci o údržbu jsou samozřejmě vítáni.

Aktuální akce

Nové stránky

Blížící se akce

Kategorie

Témata

Do pahýlů týkajících se gastronomie ještě přidejte šablonu {{Pahýl}}.