Historický materialismus: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskuse | příspěvky)
ChuispastonBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (Robot: Přidávám vi:Chủ nghĩa duy vật lịch sử
Řádek 39: Řádek 39:
[[tr:Tarihsel materyalizm]]
[[tr:Tarihsel materyalizm]]
[[uk:Історичний матеріалізм]]
[[uk:Історичний матеріалізм]]
[[vi:Chủ nghĩa duy vật lịch sử]]
[[zh:历史唯物主义]]
[[zh:历史唯物主义]]
[[zh-min-nan:Le̍k-sú bu̍t-chit-lūn]]
[[zh-min-nan:Le̍k-sú bu̍t-chit-lūn]]

Verze z 6. 3. 2012, 14:21

Historický materialismus je spolu s dialektickým materialismem základem marxismu, obsahuje učení o vývoji společnosti, v němž se člověk jakožto bytost produkující materiální statky aktivně podílí na objektivním dějinném pohybu, podléhajícím v konečných důsledcích základním dialektickým zákonům.

Bezprostředním podnětem k vlastním historickým proměnám jednotlivých typů společností (společensko-ekonomických formací) jsou postupné změny v oblasti materiální produkce (výrobních sil), které se dostávají do rozporu s původně jim přiměřenými výrobními vztahy a vlastnickými poměry, mocensky hájenými vládnoucí třídou. Tento rozpor je řešen revolucí, v níž nová společenská třída, v jejímž zájmu je prosazení nových výrobních sil a odpovídajících vlastnických poměrů, násilím likviduje třídu vládnoucí. Tzn. vnímání třídního boje jako hybné dějinné síly.

V podstatě jde o to, že historický materialismus považuje materiální poměry za primární, ty posléze ovlivňují poměry společenské (změna materiální → změna myšlení). Na rozdíl od většiny filosofie, kdy je požadována změna myšlení a od ní teprve byla odvozována změna materiální (změna myšlení → změna materiální).

Zdroj

Kol. autorů: Filosofický slovník, Olomouc: Nakl. Olomouc, 2002.