ZIP (souborový formát): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m sjednocení pahýlů na jednotnou šablonu {{Pahýl}} dle Wikipedie:Žádost o komentář/Šablony pahýlů; kosmetické úpravy
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (Robot: Přidávám eo:ZIP (densigilo)
Řádek 32: Řádek 32:
[[de:ZIP-Dateiformat]]
[[de:ZIP-Dateiformat]]
[[en:Zip (file format)]]
[[en:Zip (file format)]]
[[eo:ZIP (densigilo)]]
[[es:Formato de compresión ZIP]]
[[es:Formato de compresión ZIP]]
[[fi:ZIP]]
[[fi:ZIP]]

Verze z 4. 3. 2012, 00:07

ZIP je populární, všeobecně rozšířený souborový formát pro kompresi a archivaci dat. ZIP soubor vytvořený kompresí obsahuje jeden či více komprimovaných souborů, což ve výsledku pomůže zredukovat velikost uložených dat. Formát byl vytvořen Philem Katzem pro program PKZIP, ale v dnešní době s ním pracuje řada dalších programů. Modernější formáty dosahují při kompresi podstatně lepších výsledků a nabízejí řadu pokročilých funkcí (například vícesvazkové archivy), které ZIP nenabízí.

MIME typ pro ZIP je application/zip a archiv poznáte podle přípony .zip.

Rozšíření ZIP formátu

Dost často se též stává, že je ZIP archiv distribuován s jinou příponou. Příkladem mohou být dokumenty OpenOffice.org, XAP soubory pro Silverlight, Javovské JAR soubory, KMZ soubory či XPI balíčky s rozšířeními pro aplikace Mozilla.

Podpora ZIP formátu

Na konci devadesátých let začalo integrovat podporu pro ZIP formát do vlastního rozhraní více správců souborů. Jako první Norton Commander pod DOSem nastartoval trend integrované práce s archivy. Následovali další správci souborů a integrace do desktopů operačních systémů. Od roku 2002 všechny rozšířené desktopy obsahují podporu ZIP souboru, který je reprezentován jako adresář (složka), a umožňuje přenášet soubory podobnou logikou.

Implementace ZIP formátu

Existuje množství vývojářských knihoven, které jsou dostupné pod open source licencí jako GNU gzip projekt a Info-ZIP. Pro Javu, Java SE (Standard Edition) obsahuje balík "java.util.zip"; Zip64 specificky podporuje větší soubory (>4GB) a obohacuje ZIP soubory použitím náhodného přístupu. Apache Ant nástroj obsahuje komplexnější implementaci uvolněnou pod licencí Apache Software License. Existují také bezplatné knihovny na platformě .NET nazývané DotNetZip dostupné pod veřejnou licencí. Microsoft .NET 3.5 obsahuje třídu System.IO.Packaging.Package[1] podporující ZIP formát.

Reference

Související články