Navarra: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.2+) (Robot: Upravuji ko:나바라 지방
EmausBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.2+) (Robot: Upravuji ko:나바라
Řádek 100: Řádek 100:
[[ja:ナバラ州]]
[[ja:ナバラ州]]
[[ka:ნავარა (ავტონომიური გაერთიანება)]]
[[ka:ნავარა (ავტონომიური გაერთიანება)]]
[[ko:나바라 지방]]
[[ko:나바라]]
[[kw:Navarra]]
[[kw:Navarra]]
[[la:Navarra]]
[[la:Navarra]]

Verze z 1. 3. 2012, 19:03

Šablona:Infobox Autonomní společenství Španělska Navarra (španělsky Navarra, baskicky Nafarroa, aragonsky Nabarra) je provincie, historické území a současně jedno ze 17 autonomních společenství rozkládající se na severu Španělska. Metropolí regionu, který byl ve středověku samostatným královstvím, je Pamplona.

Geografie

Navarra hraničí na severozápadě s autonomním společenstvím Baskicko, na jihozápadě s autonomním společenstvím La Rioja, na jihu a východě s autonomním společenstvím Aragonií, na severu pak s Francií. Region zahrnuje 272 obcí a měst.

Navarru lze rozdělit na 3 části: horské hřbety Pyrenejí na severu, s výjimečnými krajinami jako je například Baztanské údolí; La Riviera na jihu, prostá země s malými lagunami a úrodným údolím řeky Ebro; a mezitím La Zona Media, s působivou krajinou jako Hoces de Lumbier či Arbayun. Nejdůležitější navarrskou řekou je již zmíněné Ebro, k dalším řekám patří Aragón, Arga, či Ega.

Na území Navarry se nachází přibližně 50 chráněných území, k nejvýznamnějším patří Reserva Integral de Lizardoia a přírodní park Señorio de Bertiz. Region nabízí velké možnosti pro turistiku, horolezectví, rybolov a je ideálním místem pro strávení dovolené ve volné přírodě.

Města

Související články

Externí odkazy