Gladiátor (film): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskuse | příspěvky)
m r2.6.4) (Robot: Upravuji et:Gladiaator (film 2000)
→‎Děj: + hodnocení
Řádek 44: Řádek 44:
{{Endspoiler}}
{{Endspoiler}}


== Reakce ==
* ''aktuální k [[24. únor|24. únoru]] [[2012]]''

Film získal mezi diváky na největších filmových databázích spíše velmi pozitivní hodnocení.

* '''csfd.cz:''' 88 %
* '''imdb.com:''' 8.4 z 10
* '''fdb.cz:''' 87,4 %


== Historické nepřesnosti ==
== Historické nepřesnosti ==

Verze z 24. 2. 2012, 15:13

Tento článek je o filmu. O knize (scénáři filmu) pojednává článek Gladiátor (kniha).

Šablona:Infobox film Gladiátor je velkolepý historický film Ridleyho Scotta z roku 2000, který se stal jedním z nejúspěšnějších filmů vůbec – je dosud nejnavštěvovanějším filmem nejen režiséra Ridleyho Scotta, ale i hlavního představitele Russella Crowea. Získal Oscary za nejlepší film, nejlepší mužský výkon v hlavní roli, zvuk, kostýmy a vizuální efekty.

Děj filmu alternativně zachycuje konec vlády císaře Marca Aurelia, nástup jeho syna Commoda na římský trůn a příběh smyšleného římského generála španělského původu Maxima, který zažije kariérní pád a vyvraždění své rodiny při výměně císařů.

Děj

Šablona:Spoiler Ústřední postavou filmu je úspěšný vysoce vážený římský vojevůdce Maximus Decimus Meridius žijící v období vlády císaře Marka Aurelia. Stojí oddaně za svým císařem a měl by se stát jeho následníkem. Jeho synovi Commodovi bylo přikázáno přijet do Germánie a bylo mu řečeno, že se nestane následníkem trůnu. Byl hluboce zklamán, zardousil svého vlastního otce a zastíral to přirozenou smrtí. Povýšil se sám na římského císaře. Maximus odmítl Commoda následovat, protože odhalil jeho zradu. Maximus přežil Commodem nařízenou popravu. Vratil se domů, ale už nezachránil svou rodinu před smrtí. Přijel pozdě a ztratil vědomí. Jízdní obchodník ho vzal s sebou, odvlekl ho do Afriky a prodal jej do gladiátorské školy. Jako gladiátor je velmi úspěšný stejně jako vojevůdce. Získal si rychle respekt i obdiv mezi gladiátory, zůstal ale otrokem v gladiátorské jednotce. Tato jednotka byla do Říma odeslána, když Commodus domněle k poctě svého mrtvého otce zahájil gladiátorské hry v Koloseu. Maximus si ponechal pseudonym Španěl.

Maximus toužil po smrti Commoda a také po pomstě za svou rodinu. Po prvním úspěšném boji Commodus odhalil Maximovu pravou identitu a vyhlásil mu otevřené nepřátelství. Maximovi se však podařilo jako gladiátorovi získat oblibu římského lidu. Navštívila ho dřívější milenka a sestra císaře Lucilla. Dojednala mu setkání se senátorem Gracchem. Společně chtěli Commoda sesadit a na přání Marka Aurelia znovu nastolit republiku. Maximus měl na cestě své dřívější jednotce velet, a tak realizovat úmysl senátorů. Plán byl však prozrazen a Maximus a ostatní spiklenci jsou zatčeni.

Aby Commodus Maxima definitivně porazil, zinscenoval boj mezi ním a sebou samým v Koloseu. Maximus byl předtím oslaben – Commodus jej bodl nožem do plíce. Přesto Maximus v souboji z posledních sil zvítězil, Commoda zabil. Hned nato však zemřel. Šablona:Endspoiler

Reakce

Film získal mezi diváky na největších filmových databázích spíše velmi pozitivní hodnocení.

  • csfd.cz: 88 %
  • imdb.com: 8.4 z 10
  • fdb.cz: 87,4 %

Historické nepřesnosti

Ač autoři při tvorbě filmu kontaktovali několik historiků, nevyvarovali se několika faktických chyb, které se objevily už ve filmu Pád říše římské z roku 1964.[1]

  • Marcus Aurelius nebyl nikým uškrcen a už vůbec se nechystal obnovit republiku ani předat vládu jakémusi Maximovi.
  • Commodus, ač často vystupoval v aréně jako gladiátor, pochopitelně nebojoval skutečné souboje na život a na smrt a nezemřel rukou gladiátora.
  • Commodus je ve filmu zpodobněn jako zženštilý slaboch, císař Commodus byl ale ve skutečnosti rázný člověk statné a svalnaté postavy, který často a rád bojoval v aréně jako secutor (bojovník s mečem v levé ruce).
  • Maximus se v závěrečném boji objeví v aréně s malým kulatým štítem a pancířem, který ale gladiátoři nepoužívali. Tato výzbroj nepatřila gladiátorům, ale vojákům.
  • V gladiátorských zápasech bylo přesně dáno, která zbraň bojuje proti jiné zbrani, na což autoři filmu vůbec nebrali ohled.
  • Výzbroj gladiátorů se příliš nepodobá té skutečné. Ve filmu se tak objevují korintské přilby, římské vojenské pancíře a dokonce vikingské a turecké přilby a hrudní pancíře, které v době, kdy se film odehrává, ještě neexistovaly.
  • V jedné scéně Maximus bojuje současně s gladiátorem a tygrem, což je naprostý nesmysl. Souboje muže proti muži se nekonaly zároveň se souboji muže proti zvířeti.
  • Šéf gladiátorů se ve filmu jmenuje Proximo, ale v latině by se měl správně jmenovat Proximus.
  • Nad vchodem do gladiátorské školy v Římě je nápis Ludus magnus gladiatores, což v přesném překladu znamená velká škola gladiátoři. Správně má být Ludus magnus gladiatorum.
  • Jistou nevoli u diváků také způsobilo použití přezdívky hlavní postavy Maxima, která zní Španěl (v originále The Spaniard – zde se projevilo problematické používání současného jazyka pro tento film, který samozřejmě neexistoval v době, kdy se děj filmu odehrává).
  • Římané nikdy nedosazovali Španěly nebo jiné původem neřímské občany do tak vysokých funkcí jako je generál.

Odkazy

Reference

  1. http://rim.me.cz/jine/filmy.php#g Hodnocení filmů faktografie Říma

Externí odkazy

Šablona:Oscar - nejlepší film 1981-2000

Šablona:Link GA