Alexander Henderson (fotograf): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
cs
yl jedním ze čtyř fotografů, které společnost Canada Post v roce 1989 zvěčnila na sérii poštovních známek u výročí "150 let kanadské fotografie".<ref>http://www.secretstostampcollecting.com/checklists/photography/Photography-on…
Řádek 32: Řádek 32:
-->
-->


Henderson byl jedním ze čtyř fotografů, které společnost [[Canada Post]] v roce 1989 zvěčnila na sérii poštovních známek u výročí "150 let kanadské fotografie".
Henderson byl jedním ze čtyř fotografů, které společnost [[Canada Post]] v roce 1989 zvěčnila na sérii poštovních známek u výročí "150 let kanadské fotografie".<ref>http://www.secretstostampcollecting.com/checklists/photography/Photography-on-stamps-topical-checklist.html</ref>


== Charakteristika jeho díla ==
== Charakteristika jeho díla ==
Řádek 58: Řádek 58:
* Stanley G. Triggs: [http://www.biographi.ca/009004-119.01-e.php?&id_nbr=7437 ''Henderson, Alexander.''] In: ''[[Dictionary of Canadian Biography|Dictionary of Canadian Biography Online]].''
* Stanley G. Triggs: [http://www.biographi.ca/009004-119.01-e.php?&id_nbr=7437 ''Henderson, Alexander.''] In: ''[[Dictionary of Canadian Biography|Dictionary of Canadian Biography Online]].''


=== Reference ===
<references />
{{Portály|Fotografie}}
{{Portály|Fotografie}}
{{DEFAULTSORT:Henderson, Alexander}}
{{DEFAULTSORT:Henderson, Alexander}}

Verze z 18. 2. 2012, 01:11

Alexander Henderson v uniformě Victoria Rifles, 1862, foto: William Notman
Montrealský přístav od Custom House, asi 1872
Most Intercolonial Railway u Sackville, New Brunswick, asi 1875
Jarní záplavy na St. Lawrence, 1865
Ledový kužel, Montmorency Falls, Québec, 1876

Alexander Henderson (* 1831 Schottland - 4. dubna 1913 Montreal) byl kanadský fotograf skotského původu. Je známý především svými fotografiemi krajiny, ale i života ve městě; dokumentoval jej v Québecu a Ontariu, stejně jako stavební projekty vznikajících ve své době podél železničních tratí. Velká část jeho fotografického díla byla ztracena.

Fotograf

Henderson fotografii objevil kolem roku 1857 a brzy se jí začal amatérsky věnovat. V září 1859 se stal členem amerického klubu Stereoscopic Exchange Club, což byla skupina fotografů, kteří si navzájem vyměňoval stereoskopické fotografie. Jeho první známé záběry z let 1858/1859 ukazují Beloeil Mountain v blízkosti Mont Saint-Hilaire a zimní panorama Montrealu. Hendersonovy fotografie z těchto let svědčí o jeho rychlém zrání, a to jak technickém, tak i uměleckém.

Brzy poté opustil svou předchozí kariéru a věnoval se výhradně fotografii. Asi v roce 1866 nebo 1867 si otevřel vlastní fotografické studio v Montrealu a prosazoval se jako portrétista a krajinářský fotograf. Podle některých zdrojů portréty pořizoval pouze do 70. let, ale jedná se jen o menší významnou práci. Větší význam jeho díla spočívá ve fotografické dokumentaci rušné městské scény a zejména v jeho krajinářských fotografiích, a pravděpodobně v zimním období.

Mezi jeho přátele a pracovní kolegy patřili dnes již známí fotografové. Mezi nimi například William Notman, se kterým podnikl už v roce 1860 fotografický výlet k Niagarským vodopádům. Oba byli mezi zakládajícími členy uměleckého sdružení Art Association of Montreal a patřili do fotografického klubu Montreal Amateur Photographic Club. V roce 1865 experimentovali s hořčíkovým bleskem.

V 60. a 70. letech cestoval přes Quebec a Ontario a výlety do přímořských provincií a na poloostrov Labrador. Během těchto expedic vznikly fotografie nedotčeného životního prostředí, stejně jako stavby mostů a železnic, jejichž cílem byl rozvoj těchto oblastí, ale často došlo také k jejich zničení. Navštívil větší města i mnoho menších měst v těchto regionech. Zvláštní zalíbení našel v krajině poblíž řek, jako je řeka Blanche, Rouge River a Riviére du Lièvre, po které se vydal v kánoi. V roce 1870 publikoval dvě ilustrované knihy s názvem Photographs of Montreal (Fotografie Montrealu), ze které jedna prezentuje město v létě a druhá v zimě.

Henderson představil své práce pravidelně před širší veřejností. Byl jedním z mála kanadských fotografů své doby, kteří byli uznáváni za hranicemi své země. Podílel se na výstavách v Londýně, v Edinburghu, Dublinu, Paříži, New Yorku a Philadelphii a opakovaně dostával čestná uznání. Na dvou výstavách E. & H. T. Anthony & Company za své záběry krajin získal v letech 1877/1878 první cenu. Na Světové výstavě v Paříži roku 1878 získal stříbrnou medaili.

Okolo roku 1872 Henderson cestoval podél poudu řeky Sv. Vavřince a dokumentoval stavbu železnice Intercolonial Railway (ICR). V roce 1875 pak pořídil rozsáhlou fotografickou dokumentaci téměř dokončené železniční trati mezi Montrealem a Halifaxem. Železnice byla od té doby jeho hlavním zákazníkem. Pro společnost Quebec, Montreal, Ottawa and Occidental Railway v roce 1876 fotografoval mosty na trase mezi Montrealem a Ottawou. V období 1882 - 1884 zaznamenával mosty, které byly postaveny firmou Dominion Bridge Company Limited pro železnice Canadian Pacific Railway (CPR).

V roce 1885 cestoval na účet KPR na Západ až na Rogers Pass v Britské Kolumbii. Při této příležitosti fotografoval jak výstavbu železničních tratí, tak i horské krajiny. V dubnu 1892 Henderson převzal nabídnutou pozici vedoucího nově vzniklého fotografického oddělení společnosti CPR. Ve stejném roce se opět vydal do Britské Kolumbie a zajímal se tentokrát o Pacifik. Z mnoha fotografií pořízených během jeho cest na Západě však přežilo jen málo z nich.

Henderson byl jedním ze čtyř fotografů, které společnost Canada Post v roce 1989 zvěčnila na sérii poštovních známek u výročí "150 let kanadské fotografie".[1]

Charakteristika jeho díla

Pro tisk svých fotografií používal téměř vždy albuminový papír.

Odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Alexander Henderson na Wikimedia Commons

Literatura

  • Louise Gay: Alexander Henderson, Photographer. In: History of Photography, Bd. 13, Nr. 1, 1989, ISSN 0308-7298, str. 79–94.
  • David Mattison: Henderson, Alexander (1831–1913). Canadian Photographer. In: John Hannavy (Hrsg.): Encyclopedia of Nineteenth-Century Photography. Taylor and Francis Group, New York 2008, ISBN 0-41597-235-3, str. 648.
  • Stanley G. Triggs: Alexander Henderson. Nineteenth-Century Landscape Photographer. In: Archivaria. Nr. 5, Winter 1977/78, str. 45–59.

Reference