Encyklopedie aneb Racionální slovník věd, umění a řemesel: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:ENC 1-NA5 600px.jpeg|thumb|Titulní strana prvního svazku Encyklopedie]]
[[Soubor:ENC 1-NA5 600px.jpeg|thumb|Titulní strana prvního svazku Encyklopedie]]
[[Soubor:ENC SYSTEME FIGURE.jpeg|thumb|Dělení znalostí použité v díle]]
[[Soubor:ENC SYSTEME FIGURE.jpeg|thumb|Dělení znalostí použité v díle]]
'''''Encyklopedie aneb Racionální slovník věd, umění a řemesel''''' (fr. ''Encyclopedie, ou Dictionnaire raisonné des science, des artes et des métiers''), taktéž '''''Encyklopedie čili naučný slovník věd, umění a řemesel''''', zkráceně '''''Encyklopedie''''' je [[encyklopedie]], která vyšla ve [[Francie|Francii]] v letech [[1751]]–[[1766]], některé úpravy a dodatky v letech [[1772]], [[1777]] a [[1780]] za účelem shrnout veškeré lidské [[poznání]]. Dohromady má 28 svazků. Je ztělesněním [[Osvícenství|osvícenských]] snah. Protože byla potenciálně nebezpečná pro šlechtu i církev, některé svazky byly zakázány. ''Encyklopedie'' byla určená pro vzdělávání širokých mas veřejnosti, poskytovala informace z rozličných oblastí ([[přírodověda]], [[historie]], [[umění]], [[filosofie]]). Projekt vedli [[Denis Diderot]] a [[Jean le Rond d'Alembert]].
'''''Encyklopedie aneb Racionální slovník věd, umění a řemesel''''' (fr. ''Encyclopedie, ou Dictionnaire raisonné des science, des artes et des métiers''), taktéž '''''Encyklopedie čili naučný slovník věd, umění a řemesel''''', zkráceně '''''Encyklopedie''''' je [[encyklopedie]], která vyšla ve [[Francie|Francii]] v letech [[1751]]–[[1766]], některé úpravy a dodatky v letech [[1772]], [[1777]] a [[1780]] za účelem shrnout veškeré lidské [[poznání]]. Dohromady má 28 svazků. Je ztělesněním [[Osvícenství|osvícenských]] snah. Protože byla potenciálně nebezpečná pro šlechtu i církev, některé svazky byly zakázány. ''Encyklopedie'' byla určená pro vzdělávání širokých mas veřejnosti, poskytovala informace z rozličných oblastí ([[přírodověda]], [[historie]], [[umění]], [[filosofie]]). Projekt vedli [[Denis Diderot]] a [[Jean le Rond d'Alembert]]. Encyklopedisté navštěvovali dílny, venkov, divadla a mnohé další, aby encyklopedie byla co nejpřesnější.


== Encyklopedisté ==
== Encyklopedisté ==

Verze z 16. 2. 2012, 15:26

Titulní strana prvního svazku Encyklopedie
Dělení znalostí použité v díle

Encyklopedie aneb Racionální slovník věd, umění a řemesel (fr. Encyclopedie, ou Dictionnaire raisonné des science, des artes et des métiers), taktéž Encyklopedie čili naučný slovník věd, umění a řemesel, zkráceně Encyklopedie je encyklopedie, která vyšla ve Francii v letech 17511766, některé úpravy a dodatky v letech 1772, 1777 a 1780 za účelem shrnout veškeré lidské poznání. Dohromady má 28 svazků. Je ztělesněním osvícenských snah. Protože byla potenciálně nebezpečná pro šlechtu i církev, některé svazky byly zakázány. Encyklopedie byla určená pro vzdělávání širokých mas veřejnosti, poskytovala informace z rozličných oblastí (přírodověda, historie, umění, filosofie). Projekt vedli Denis Diderot a Jean le Rond d'Alembert. Encyklopedisté navštěvovali dílny, venkov, divadla a mnohé další, aby encyklopedie byla co nejpřesnější.

Encyklopedisté

Jako encyklopedisty označujeme skupinu francouzských filozofů a vědců, kteří se sdružili k sepsání a vydání Encyklopedie. Filosofické a politické názory encyklopedistů nebyly jednotné, spojovalo je však stranění společenskému pokroku, kritika despotismu feudálního útlaku a snaha osvobodit myšlení od pověr a dogmat. Mezi nejznámější encyklopedisty patřili:

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Encyklopedie aneb Racionální slovník věd, umění a řemesel na Wikimedia Commons