Communauté de communes: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
založení článku
 
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (Robot: Přidávám sk:Spoločenstvo obcí
Řádek 38: Řádek 38:
[[fr:Communauté de communes]]
[[fr:Communauté de communes]]
[[it:Comunità di comuni]]
[[it:Comunità di comuni]]
[[sk:Spoločenstvo obcí]]
[[sv:Communauté de communes]]
[[sv:Communauté de communes]]

Verze z 12. 2. 2012, 03:41

Communauté de communes (česky Společenství obcí) je ve Francii označení pro svazek obcí. Obce společně vytvářejí rámec, ve kterém mohou společně řešit komunální úkoly. V roce 2009 bylo ve Francii 2406 těchto communautés de communes, které zahrnovaly 27,5 miliónů obyvatel.

Právní status

Podle platných ustanovení Code général des collectivités territoriales (Všeobecného zákoníku o územních korporacích) je communauté de communes veřejná instituce v mezikomunální spolupráci, kterou tvoří několik obcí, a která zahrnuje souvislý prostor bez enklávy. I poté, kdy toto ustanovení vstoupilo v platnost, mohou již dříve založené communauté de communes, které netvoří jednolité území, existovat i nadále.

Založení nového společenství může iniciovat jeden či více obecních radních z dotyčných obcích, ale může ji také iniciovat zástupce státních orgánů, prefekta v čele departementu, ve kterém tyto obce leží. V tomto druhém případě je třeba souhlas departemální komise mezikomunální spolupráce. Nové společenství stvrzuje svým výnosem prefekt, pokud založení odsouhlasí obecní zastupitelé v minimálně dvou třetinách dotčených obcí s nejméně polovinou obyvatel budoucího společenství nebo alespoň polovina obcí s nejméně dvěma třetinami obyvatel. Communauté de communes může být vytvořena na dobu neurčitou, nebo jen na omezenou dobu.

Orgány

Communauté de communes řídí rada společenství (conseil communautaire), jejíž členové jsou voleni obecními radami. Rozdělení křesel se určuje buď podle jednomyslného souhlasu členských obcí, nebo jsou přiděleny proporcionálně v poměru k počtu obyvatel obcí. V obou případech musí mít každá zúčastněná obec alespoň jednoho zástupce a naopak může mít nanejvýš polovinu členů.

Kompetence a financování

Communauté de communes přebírají v každém případě kompetence zúčastněných obcí v otázkách územního plánování a hospodářského rozvoje přesahující jednotlivé obce. Kromě toho musí převzít alespoň jednu kompetenci z oblastí ochrany životního prostředí, bytové politiky, výstavby a údržby silnic a odvozu odpadků či výstavby a údržby základních škol, kulturních a sportovních zařízení. K vymezení a předání pravomocí na společenství je potřeba stejného souhlasu jako v případě jeho založení.

Společenství obdrží příjmy z daně z nemovitosti, daně z bydlení, živnostenské daně. Další finanční prostředky získá z daní a poplatků určených k plnění úkolů, které byly na společenství přeneseny.

Související články

  • Communauté d'agglomération (společenství aglomerace) – je svaz obcí, který musí mít minimálně 50 000 obyvatel a alespoň jedna z obcí minimálně 15 000 obyvatel nebo být sídlem prefektura|prefektury.
  • Communauté urbaine (městské společenství) – je svaz obcí kolem metropolitní oblasti velkých měst.

Reference

Externí odkazy