Mezinárodní bruslařská unie: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
přidána první reference hesla k datu založení
Reaperbot (diskuse | příspěvky)
m sjednocení pahýlů na jednotnou šablonu {{Pahýl}} dle Wikipedie:Žádost o komentář/Šablony pahýlů
Řádek 35: Řádek 35:
* [http://www.isujudgingsystem.com/ systém hodnocení ISU] - Oficiální stránka se systémem hodnocení ISU (software a příručky)
* [http://www.isujudgingsystem.com/ systém hodnocení ISU] - Oficiální stránka se systémem hodnocení ISU (software a příručky)


{{pahýl - sport}}
{{Pahýl}}


[[Kategorie:Mezinárodní sportovní organizace|bruslení]]
[[Kategorie:Mezinárodní sportovní organizace|bruslení]]

Verze z 11. 2. 2012, 00:16

Mezinárodní bruslařská unie (ISU) se zabývá řízením soutěží v bruslení na ledě, zahrnuje krasobruslení, synchronizované bruslení, rychlobruslení a short track. Byla založena ve městě Scheveningen, Nizozemsko v roce 1892. Je jednou z nejstarších sportovních federací. Unie vznikla za účelem vytvoření standardizovaných mezinárodních pravidel a norem pro bruslení na ledě a za účelem organizování mezinárodních soutěží v těchto disciplínách. Dnes sídlí ve městě Lausanne, Švýcarsko.

Historie

Mezinárodní bruslařská unie - International Skating Union (ISU) byla založena roku 1892[1], aby zaštítila rychlobruslení a krasobruslení. V roce 1895 se ISU rozhodla pracovat pouze s amatérskými bruslaři, nikoli profesionály. První amatérský šampionát pořádala ISU v únoru roku 1896 v Petrohradu, Rusko.

Spojené státy americké a Kanada vytvořili konkurenční Mezinárodní americkou bruslařskou unii (ISUA) v roce 1907. Během následujících dvou let vstoupilo do ISU dvanáct evropských států, zatímco v ISUA zůstaly pouze zakládající státy. ISUA zanikla v roce 1927.

Evropští a severoameričtí krasobruslaři jen zřídka soupeřili proti sobě, kvůli značným rozdílům v jejich bruslařských stylech. ISU vytvořila systém krasobruslení. V roce 1911 vstoupila do ISU Kanada, čímž Spojené státy zůstaly jediným velkým soupeřem, který nebyl členem ISU.

Šampionát v short-tracku byl konán pod záštitou ISU v roce 1976. Původně se nazýval indoorové rychlobruslení, ale byl přejmenován na short-track poté, co byly představeny delší vnitřní dráhy.

Do roku 1988 vstoupilo do ISU 38 států. Během několika následujících let zrušila ISU některé povinné figury z krasobruslení jednotlivců a z tanců na ledě.

Po zimních olympijských hrách 2002 v Salt Lake City, Utah provedla ISU rozsáhlé změny. V jedné disciplíně short-tracku získal Apolo Anton Ohno zlatou medaili poté, co byl Kim Dong-Sung diskvalifikován. Ačkoli Jižní Korea protestovala proti diskvalifikaci, pravidla ISU nedovolovala přehodnocení oficiálního výroku. O několik měsíců později ISU zavedla video záznamy k přehodnocení rozhodnutí rozhodčích. Kvůli událostem v krasobruslení na ZOH 2002 byla změněna i 70 let stará pravidla hodnocení krasobruslení. Nový systém hodnocení zrušil starý šestkový a místo něj zavedl hodnocení jednotlivých prvků.

Odkazy

Reference

  1. KÖSSL, Jiří; KRÁTKÝ, František; MAREK, Jaroslav. Dějiny tělesné výchovy II.. Praha: Olympia, 1986. Kapitola Tělesná kultura v zahraničí, s. 42. 

Externí odkazy