Testosteron: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
WikitanvirBot (diskuse | příspěvky)
VolkovBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.2) (Robot: Přidávám sl:Testosteron
Řádek 85: Řádek 85:
[[simple:Testosterone]]
[[simple:Testosterone]]
[[sk:Testosterón]]
[[sk:Testosterón]]
[[sl:Testosteron]]
[[sr:Тестостерон]]
[[sr:Тестостерон]]
[[sv:Testosteron]]
[[sv:Testosteron]]

Verze z 21. 1. 2012, 01:34

Šablona:Infobox Chemická sloučenina

léková forma

Testosteron je steroidní hormon ze skupiny androgenů. Řadí se mezi anabolické steroidy. Je to mužský pohlavní hormon (androgen).

Produkce a působení

Přirozenou cestou vzniká testosteron v tzv. Leydigových buňkách ve varlatech.[1] Ovlivňuje spermatogenezi a vývoj sekundárních pohlavních znaků. Patrný je jeho vliv především v pubertě, kdy dochází k růstu varlat a penisu, pigmentaci a vrásnění šourku, po těle začíná růst ochlupení, zvětšuje se prostata a hrtan, dochází k nárůstu svalové hmoty. V dospělosti testosteron s jinými androgeny udržuje mužský charakter ochlupení, stimuluje spermatogenezi a brání rozvoji osteoporózy.

V lékové formě je k dispozici jako injekční nebo perorální preparát. Kromě lékařského využití při nedostatku tohoto hormonu, či v hormonální terapii při karcinomu prsu je rozšířené jeho zneužívání ve sportu (např. v atletice, kulturistice apod.). Pro sportovce je zajímavý rychlý efekt pro vybudování svalové hmoty i získání síly. Vlivem testosteronu dochází po tréninku k rychlé regeneraci organizmu. Jako nepovolený doping je proto testosteron i jeho deriváty zakázán mnoha sportovními asociacemi.

Reference

  1. JUNQUEIRA, Luiz Carlos; CARNEIRO, Jose. Basic Histology text and atlas. 11. vyd. [s.l.]: McGraw Hill, 2005. 

Šablona:Pahýl - biochemie