František Chvalkovský: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m oprava dle WP:WCW
m oprava opravy, tečka
Řádek 4: Řádek 4:
== Životopis ==
== Životopis ==
=== Období před válkou ===
=== Období před válkou ===
Vystudoval práva. Stal se blízkým spolupracovníkem, tajemníkem [[Antonín Švehla|A.Švehly]]. Vstoupil do [[Republikánská strana zemědělského a malorolnického lidu|Agrární strany]], v níž patřil k pravicovému křídlu. Politicky se angažoval i po zániku Československa.<ref name="Bartoš">{{Citace monografieeines Morgens aus unruhigen Träumen erwachte, fand er sich in seinem Bett zu einem ungeheuren Ungeziefer verwandelt. Er lag auf seinem panzerartig harten Rücken und sah, wenn er den Kopf ein wenig hob, seinen gewölbten, braunen, von bogenförmigen Versteifungen geteilten Bauch, auf dessen Höhe sich die Bettdecke, zum gänzlichen Niedergleiten bereit, kaum noch erhalten konnte. Seine vielen, im Vergleich zu seinem sonstigen Umfang kläglich dünnen Beine flimmerten ihm hilflos vor den Augen.
Vystudoval práva. Stal se blízkým spolupracovníkem, tajemníkem [[Antonín Švehla|A.Švehly]]. Vstoupil do [[Republikánská strana zemědělského a malorolnického lidu|Agrární strany]], v níž patřil k pravicovému křídlu. Politicky se angažoval i po zániku Československa.<ref name="Bartoš">{{Citace monografie
| příjmení = Bartoš
| příjmení = Bartoš
| příjmení2 = Kovářová
| příjmení2 = Kovářová
Řádek 18: Řádek 18:
| strany = 130
| strany = 130
| isbn = 80-85600-39-0
| isbn = 80-85600-39-0
}}</ref>.
}}</ref>


=== Činnost v protektorátu ===
=== Činnost v protektorátu ===

Verze z 19. 1. 2012, 16:15

František Chvalkovský v roce 1923

František Chvalkovský (30. července 1885 v Jílovém u Prahy25. února 1945 v Berlíně) byl politik a diplomat první československé republiky a ministr zahraničí druhé republiky.

Životopis

Období před válkou

Vystudoval práva. Stal se blízkým spolupracovníkem, tajemníkem A.Švehly. Vstoupil do Agrární strany, v níž patřil k pravicovému křídlu. Politicky se angažoval i po zániku Československa.[1]

Činnost v protektorátu

Po svém jmenování do funkce ministra zahraničí začal prosazovat politiku orientovanou na hitlerovské Německo. V březnu 1939 doprovázel prezidenta Emila Háchu do Berlína k jednáním s Hitlerem a je podepsán pod protokolem, který vkládá vládu nad Čechy a Moravou „do rukou Vůdce“. Po zřízení Protektorátu Čechy a Morava byla nemožná samostatná zahraniční politika země. Chvalkovský nastoupil do nově zřízené funkce vyslance Protektorátu Čechy a Morava ve Velkoněmecké říši. Byl jedinou osobou s titulem vyslance Protektorátu, když bylo zrušeno ministerstvo zahraničních věcí. Přesto nebyl součástí tzv. diplomatického sboru a podléhal Úřadu říšského protektora v Čechách a na Moravě. Zahynul ve voze, který byl napaden hloubkovým stíhačem na dálnici nedaleko Berlína. Po převozu ostatků mu byl v Praze vypraven honosný pohřeb za účasti předních osobností protektorátního života. Nástupce v úřadu již nebyl do konce války jmenován.

Odkazy

Reference

  1. BARTOŠ, Josef; KOVÁŘOVÁ, Stanislava; TRAPL, Miloš. Osobnosti českých dějin. Olomouc: ALDA, 1995. ISBN 80-85600-39-0. Kapitola Chvalkovský František, s. 130. 

Literatura

  • GEBHART, Jan; KUKLÍK, Jan. Druhá republika 1938–1939 : svár demokracie a totality v politickém, společenském a kulturním životě. Praha ; Litomyšl: Paseka, 2004. 315 s. ISBN 80-7185-626-6. 

Související články

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu František Chvalkovský na Wikimedia Commons

Šablona:Pahýl - biografie

ministr zahraničí Československa
Předchůdce:
4. října 193816. března 1939
František Chvalkovský
Nástupce: