Eva Perónová: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (Robot: Přidávám vi:Evita
Řádek 89: Řádek 89:
[[tr:Eva Perón]]
[[tr:Eva Perón]]
[[uk:Ева Перон]]
[[uk:Ева Перон]]
[[vi:Evita]]
[[war:Eva Perón]]
[[war:Eva Perón]]
[[zh:伊娃·裴隆]]
[[zh:伊娃·裴隆]]

Verze z 12. 1. 2012, 12:46

Evita na fotografii z roku 1947.
Fotografie z roku 1935 (bylo jí 15 let).

Eva María Duarte de Perón, známá také jako Evita (zdrobnělina pro Evu), (7. května 191926. července 1952) byla druhá manželka argentinského prezidenta Juana Dominga Peróna (1895–1974) a první dámou Argentiny od roku 1946 až do své smrti v roce 1952.

Narodila se v rolnické oblasti Argentiny roku 1919. Když jí bylo 15, odešla do Buenos Aires, aby zde začala svou kariéru v rádiu a u filmu. Roku 1944 se poprvé setkala s Juanem Perónem na charitativní akci v San Juanu. Příštího roku se vzali. Její manžel se roku 1946 stal prezidentem. Eva Perón poté získala vliv v Perónovi oddaném odborovém hnutí. Vedla po určitou dobu i ministerstva práce a zdravotnictví. Založila charitativní organizaci "Fundación Eva Perón" a ženskou perónistickou politickou stranu, jelikož se domnívala, že ženy nemají na politiku v Argentině dostatečný vliv. Roku 1951 byla navržena na post viceprezidentky, což odmítla z důvodu své nemoci a nátlaku ze strany vyšších kruhů a svého manžela. Podstoupila několik operací, její zdravotní stav se však rychle zhoršil. Zemřela roku 1952 na rakovinu děložního čípku.
Řada odborníků se shoduje, že Evita byla nejmocnější ženou v historii své země. Jiní dokonce tvrdí, že před svou smrtí byla jednou z nejmocnějších žen na světě.[1][2]

Dnes je Eva Perón známá také díky muzikálu Evita Andrewa Lloyda Webbera a Tima Rice, který byl později pod stejným názvem zfilmován se zpěvačkou Madonnou v hlavní roli.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Eva Perón na anglické Wikipedii.

Šablona:Pahýl - biografie

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Eva Perónová na Wikimedia Commons

Šablona:Link FA Šablona:Link GA