Giovanni Paolo Pannini: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ChuispastonBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (Robot: Upravuji lt:Giovanni Paolo Panini
EmausBot (diskuse | příspěvky)
m r2.6.4) (Robot: Přidávám eu:Giovanni Paolo Pannini
Řádek 23: Řádek 23:
[[en:Giovanni Paolo Panini]]
[[en:Giovanni Paolo Panini]]
[[es:Giovanni Pannini]]
[[es:Giovanni Pannini]]
[[eu:Giovanni Paolo Pannini]]
[[fr:Giovanni Paolo Panini]]
[[fr:Giovanni Paolo Panini]]
[[gl:Giovanni Paolo Panini]]
[[gl:Giovanni Paolo Panini]]

Verze z 9. 1. 2012, 18:32

interiér římského Pantheonu

Giovanni Paolo Pannini (nebo také Panini) (* 17. červen 1691 – † 21. říjen 1765, Řím) byl italský malíř a architekt narozený roku 1691 v Římě, zemřel roku 1765.

Byl prvním malířem, který se specializoval na rozvaliny. Zacházel s nimi jako římský 'vedute' - zvláštní druh materiálu. Pracoval v Římě kolem roku 1717, ale nejčasnějším dochovaným dílem je zastaralý obraz z roku 1727 (Londýn, Wellington galerie); v roce 1729 byl zainteresován na slavnosti, pořádané kardinálem de Polignacem na počest narození Dauphina a tím začalo jeho dlouhodobé spojení s Francií a Francouzskou akademií v Římě. Obrazy z této slavnosti jsou v Louvru (1729) a Dublinu (1731). Jeho pohledy na moderní Řím právě tak jako jeho capriccia jsou založeny na dobrých znalostech rozvalin, ruin a trosek. Měl enormní popularitu mezi bohatými turisty a příklady jeho děl lze nalézt ve většině slavných galerií.

Piranesi, malíř a rytec jím byl ovlivněn více jako archeolog, malířsky pak v jeho stylu pokračovali Canaletto a jeho synovec Belotto.

Fotogalerie

Šablona:Pahýl - biografie