Ostřice ptačí nožka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m →‎Popis: drobný dodatek
m drobná chyba
Řádek 20: Řádek 20:
==Popis==
==Popis==


Jedná se o rostlinu dosahující výšky nejčastěji 5-15 cm. Je vytrvalá, trsnatá s krátkými [[oddenek|oddenky]]. Listy jsou střídavé, přisedlé, s listovými pochvami. Lodyha je trojhranná, nahoře trochu drsná, delší než listy. [[Čepel]]e jsou asi 1-3 mm široké, ploché. Bazální pochvy jsou tmavě šedavě červenohnědé, vláknitě rozpadavé. Ostřice ptačí nožka patří mezi různoklasé ostřice, nahoře jsou klásky čistě samčí, dole čistě samičí. Klásky jsou dosti sblížené, samčí klásek bývá pouze 1, samičích bývá 2-3, jsou chudokvěté, obsahují nejčastěji pouhých 4-6 květů. Dolní samičí klásek je jen 5-10 (vzácně až 15) mm dlouhý s 0,5 cm dlouhou stopkou. Podobná [[ostřice prstnatá]] má dolní samičí klásek 10-25 mm dlouhý a jeho stopka je 1-3 cm dlouhá. Celé květenství připomíná ptačí pařát, odtud jméno. [[Květ|Okvětí]] chybí. V samčích květech jsou zpravidla 3 [[Tyčinka (botanika)|tyčinky]]. [[Čnělka|Čnělky]] jsou většinou 3. Plodem je [[mošnička]], která je asi 2,5-3 mm dlouhá (ostřice prstnatá má mošničky 3-4, vzácněji až 4,5 mm dlouhé), tupě trojhranná, červenohnědá, kráce chlupatá, bezžilnatá na vrcholu zúžená do krátkého zobánku. Každá mošnička je podepřená [[pleva|plevou]], která je žlutavě až černě hnědá, široce blanitě lemovaná. Kvete nejčastěji v dubnu až v květnu. Počet [[chromozóm]]ů: 2n= 54.
Jedná se o rostlinu dosahující výšky nejčastěji 5-15 cm. Je vytrvalá, trsnatá s krátkými [[oddenek|oddenky]]. Listy jsou střídavé, přisedlé, s listovými pochvami. Lodyha je téměř oblá, nahoře trochu drsná, delší než listy. [[Čepel]]e jsou asi 1-3 mm široké, ploché. Bazální pochvy jsou tmavě šedavě červenohnědé, vláknitě rozpadavé. Ostřice ptačí nožka patří mezi různoklasé ostřice, nahoře jsou klásky čistě samčí, dole čistě samičí. Klásky jsou dosti sblížené, samčí klásek bývá pouze 1, samičích bývá 2-3, jsou chudokvěté, obsahují nejčastěji pouhých 4-6 květů. Dolní samičí klásek je jen 5-10 (vzácně až 15) mm dlouhý s 0,5 cm dlouhou stopkou. Podobná [[ostřice prstnatá]] má dolní samičí klásek 10-25 mm dlouhý a jeho stopka je 1-3 cm dlouhá. Celé květenství připomíná ptačí pařát, odtud jméno. [[Květ|Okvětí]] chybí. V samčích květech jsou zpravidla 3 [[Tyčinka (botanika)|tyčinky]]. [[Čnělka|Čnělky]] jsou většinou 3. Plodem je [[mošnička]], která je asi 2,5-3 mm dlouhá (ostřice prstnatá má mošničky 3-4, vzácněji až 4,5 mm dlouhé), tupě trojhranná, červenohnědá, kráce chlupatá, bezžilnatá na vrcholu zúžená do krátkého zobánku. Každá mošnička je podepřená [[pleva|plevou]], která je žlutavě až černě hnědá, široce blanitě lemovaná. Kvete nejčastěji v dubnu až v květnu. Počet [[chromozóm]]ů: 2n= 54.


==Rozšíření==
==Rozšíření==

Verze z 26. 12. 2011, 00:07

Jak číst taxoboxOstřice ptačí nožka
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné - (Liliopsida)
Řádlipnicotvaré (Poales)
Čeleďšáchorovité (Cyperaceae)
Rodostřice (Carex)
Binomické jméno
Carex ornithopoda
Willd., 1805
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ostřice ptačí nožka (Carex ornithopoda Willd.) je druh jednoděložné rostliny z čeledi šáchorovité (Cyperaceae).

Popis

Jedná se o rostlinu dosahující výšky nejčastěji 5-15 cm. Je vytrvalá, trsnatá s krátkými oddenky. Listy jsou střídavé, přisedlé, s listovými pochvami. Lodyha je téměř oblá, nahoře trochu drsná, delší než listy. Čepele jsou asi 1-3 mm široké, ploché. Bazální pochvy jsou tmavě šedavě červenohnědé, vláknitě rozpadavé. Ostřice ptačí nožka patří mezi různoklasé ostřice, nahoře jsou klásky čistě samčí, dole čistě samičí. Klásky jsou dosti sblížené, samčí klásek bývá pouze 1, samičích bývá 2-3, jsou chudokvěté, obsahují nejčastěji pouhých 4-6 květů. Dolní samičí klásek je jen 5-10 (vzácně až 15) mm dlouhý s 0,5 cm dlouhou stopkou. Podobná ostřice prstnatá má dolní samičí klásek 10-25 mm dlouhý a jeho stopka je 1-3 cm dlouhá. Celé květenství připomíná ptačí pařát, odtud jméno. Okvětí chybí. V samčích květech jsou zpravidla 3 tyčinky. Čnělky jsou většinou 3. Plodem je mošnička, která je asi 2,5-3 mm dlouhá (ostřice prstnatá má mošničky 3-4, vzácněji až 4,5 mm dlouhé), tupě trojhranná, červenohnědá, kráce chlupatá, bezžilnatá na vrcholu zúžená do krátkého zobánku. Každá mošnička je podepřená plevou, která je žlutavě až černě hnědá, široce blanitě lemovaná. Kvete nejčastěji v dubnu až v květnu. Počet chromozómů: 2n= 54.

Rozšíření

Ostřice ptačí nožka roste hlavně ve střední a severní Evropě, na jihozápad její areál zasahuje až do Pyrenejí, na východ po východní Karpaty. Mapka rozšíření viz zde: [1].

Rozšíření v ČR

V ČR je to vzácný druh, patří k silně ohroženým rostlinám flóry ČR, kategorie C2. Nejčatěji se s ní můžeme setkat v Bílých Karpatech, v Čechách se vyskytuje jen ojediněle. Roste v pahorkatinách na křovinatých a travnatých stráních. Častější je v rakouských Alpách a slovenských Karpatech.

Literatura

Květena ČR: 8 nebo 9 díl, vyjde snad v příštích letech.

  • Grulich V. et Řepka V (2002): Carex L. In: Klíč ke Květeně České republiky, Kubát K. et al. (eds.), Academia, Praha
  • Nová Květena ČSSR, vol. 2, Dostál J. (1989), Academia, Praha

Odkazy