Tádžická autonomní sovětská socialistická republika: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m nadpisy dle WP:WPCW
m SSSR->Sovětský svaz
Řádek 53: Řádek 53:




'''Tádžická autonomní sovětská socialistická republika''' (zkráceně: Tádžická ASSR; tádžicky: ''Çumhūrijati Sūsiolistiji Şūraviji Muxtori Toçikston/Ҷумҳурияти Сӯсиолистии Шӯравии Мухтори Тоҷикистон'', rusky: ''Таджикская Автономная Социалистическая Советская Республика'') byla autonomní republikou v rámci [[Uzbecká SSR|Uzbecké sovětské socialistické republiky]] v [[SSSR|Sovětském svazu]]. Republika se nacházela ve [[Střední Asie|Střední Asii]] na území dnešního [[Tádžikistán]]u a východního [[Uzbekistán]]u. Hlavním městem bylo [[Dušanbe]].
'''Tádžická autonomní sovětská socialistická republika''' (zkráceně: Tádžická ASSR; tádžicky: ''Çumhūrijati Sūsiolistiji Şūraviji Muxtori Toçikston/Ҷумҳурияти Сӯсиолистии Шӯравии Мухтори Тоҷикистон'', rusky: ''Таджикская Автономная Социалистическая Советская Республика'') byla autonomní republikou v rámci [[Uzbecká SSR|Uzbecké sovětské socialistické republiky]] v [[Sovětský svaz|Sovětském svazu]]. Republika se nacházela ve [[Střední Asie|Střední Asii]] na území dnešního [[Tádžikistán]]u a východního [[Uzbekistán]]u. Hlavním městem bylo [[Dušanbe]].


==Historie==
==Historie==

Verze z 25. 12. 2011, 01:19

Šablona:Infobox zaniklý stát


Tádžická autonomní sovětská socialistická republika (zkráceně: Tádžická ASSR; tádžicky: Çumhūrijati Sūsiolistiji Şūraviji Muxtori Toçikston/Ҷумҳурияти Сӯсиолистии Шӯравии Мухтори Тоҷикистон, rusky: Таджикская Автономная Социалистическая Советская Республика) byla autonomní republikou v rámci Uzbecké sovětské socialistické republiky v Sovětském svazu. Republika se nacházela ve Střední Asii na území dnešního Tádžikistánu a východního Uzbekistánu. Hlavním městem bylo Dušanbe.

Historie

V červnu 1924 bylo v Moskvě rozhodnoto o nutnosti nového uspořádání sovětské Střední Asie. Vláda tehdejší Turkestánské ASSR se v září téhož roku usnesla na rozdělení republiky na Uzbeckou SSR, Turkmenskou SSR a Tádžickou autonomní oblast. O měsíc později bylo Tádžikům uznáno právo na autonomní sovětskou socialistickou republiku, a ne pouze na autonomní oblast. Tádžická ASSR oficiálně vznikla 14. října 1924. 16. října 1929 byla z Uzbecké SSR vyjmuta a povýšena na svazovou republiku Sovětského svazu, čímž vznikla Tádžická SSR.

Obyvatelstvo

Roku 1926 žilo na území Tádžické ASSR 827 100 obyvatel, z toho 75% tádžické, 21% uzbecké a 1,5% kyrgyzské národnosti.