Johann Kuhnau: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ArthurBot (diskuse | příspěvky)
m Robot: opravy pravopisu; kosmetické úpravy
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: pl:Johann Kuhnau
Řádek 45: Řádek 45:
[[nn:Johann Kuhnau]]
[[nn:Johann Kuhnau]]
[[no:Johann Kuhnau]]
[[no:Johann Kuhnau]]
[[pl:Johann Kuhnau]]
[[pt:Johann Kuhnau]]
[[pt:Johann Kuhnau]]
[[ru:Кунау, Иоганн]]
[[ru:Кунау, Иоганн]]

Verze z 16. 12. 2011, 21:18

Johann Kuhnau

Johann Kuhnau (6. dubna 1660, Geising, Sasko - 5. června 1722, Sasko) byl německý právník, překladatel, hudební skladatel, varhaník a cembalista. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších německých klavírních hudebních skladatelů z doby před Johannem Sebastianem Bachem. Je pokládán za zakladatele a autora první hudební sonáty pro klávesové nástroje.

Původně na Univerzitě v Lipsku vystudoval práva a po studiích také jako právník pracoval ve funkci obhájce. Věnoval se i literární tvorbě, skládal básně, kromě rodné němčiny plynule hovořil také francouzsky a italsky, překládal také z řečtiny, latiny a hebrejštiny. V letech 17011722 působil jako kantor a varhaník v Lipsku v kostele sv. Tomáše (Thomaskirche).

Na klavichord hrál od útlého dětství a své první skladby psal jakožto programné hudbu na různá témata pocházející z Bible.

Skládal jak církevní hudbu, tak i hudbu světskou. Jeho Eine Sonata aus dem B je nejstarší známou dochovanou sonátou. Většina jeho vokální hudby se ale do dnešních dnů nedochovala, dochovaly se jen některé kantáty, dále moteta a čtyři cykly skladeb pro klávesové nástroje.

Externí odkazy

Šablona:Pahýl - hudební skladatel