Nové Sady (předměstí Brna): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m fix fotky
Řádek 4: Řádek 4:


== Charakteristika a vymezení čtvrti ==
== Charakteristika a vymezení čtvrti ==
Hranice katastrálního území tvořil levý břeh Svratky, ulice Náplavka, Křídlovická, Hybešova, dále pak pokračovala k jihovýchodu po západní hranicí zahrad patřících k domům v ulici Trnitá. Zástavba čtvrti dodnes existuje. Osu a důležitou dopravní tepnu čtvrti představuje ulice Nové sady. Další důležité dopravní tepny představují ulice Poříčí, Opuštěná a Uhelná. Středem někdejšího katastru prochází od severu k jihu železniční trasa z Brna na jih, při níž se zde nachází nádražní skladiště vybudované ve stylu průmyslové [[Novogotika|novogotiky]]. V jeho blízkosti se nachází také zdejší tržnice. Při jižní části ulice Nové sady se nachází známá hala [[Hala Rondo|Rondo]], supermarket Billa a několik panelových domů.
Hranice katastrálního území tvořil levý břeh Svratky, ulice Náplavka, Křídlovická, Hybešova, dále pak pokračovala k jihovýchodu po západní hranicí zahrad patřících k domům v ulici Trnitá. Zástavba čtvrti dodnes existuje. Osu a důležitou dopravní tepnu čtvrti představuje ulice Nové sady. Další důležité dopravní tepny představují ulice Poříčí, Opuštěná a Uhelná. Středem někdejšího katastru prochází od severu k jihu železniční trasa z Brna na jih, při níž se zde nachází nádražní skladiště vybudované ve stylu průmyslové [[Novogotika|novogotiky]]. V jeho blízkosti se nachází tké zdejší tržnice. Při jižní části ulice Nové sady se nachází známá hala [[Hala Rondo|Rondo]], supermarket Billa a několik panelových domů.


{{Pahýl - Brno}}
{{Pahýl - Brno}}

Verze z 5. 12. 2011, 10:07

ulice Nové sady od jihu
Hala Rondo

Nové Sady bývaly předměstím, poté od 6. července 1850 do druhé poloviny 60. let 20. století městskou čtvrtí a katastrálním územím Brna rozkládajícím se v okolí stejnojmenné ulice na levém břehu Svratky, na území moderní samosprávné městské části Brna-středu. Od konce 60. let. 20. století je toto území rozděleno mezi katastrální území Staré Brno (většina území), s jehož původní zástavbou jeho zástavba urbanisticky splývá, a Trnitou.

Charakteristika a vymezení čtvrti

Hranice katastrálního území tvořil levý břeh Svratky, ulice Náplavka, Křídlovická, Hybešova, dále pak pokračovala k jihovýchodu po západní hranicí zahrad patřících k domům v ulici Trnitá. Zástavba čtvrti dodnes existuje. Osu a důležitou dopravní tepnu čtvrti představuje ulice Nové sady. Další důležité dopravní tepny představují ulice Poříčí, Opuštěná a Uhelná. Středem někdejšího katastru prochází od severu k jihu železniční trasa z Brna na jih, při níž se zde nachází nádražní skladiště vybudované ve stylu průmyslové novogotiky. V jeho blízkosti se nachází tké zdejší tržnice. Při jižní části ulice Nové sady se nachází známá hala Rondo, supermarket Billa a několik panelových domů.

Šablona:Pahýl - Brno