Svojanov (hrad): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Externí odkazy: na zaklade Wikipedie:URL blacklist
+kat
Řádek 33: Řádek 33:
[[Kategorie:Hrady v Pardubickém kraji]]
[[Kategorie:Hrady v Pardubickém kraji]]
[[Kategorie:Kulturní památky v okrese Svitavy]]
[[Kategorie:Kulturní památky v okrese Svitavy]]
[[Kategorie:PřP Údolí Křetínky]]


[[de:Burg Svojanov]]
[[de:Burg Svojanov]]

Verze z 23. 11. 2011, 21:25

Hrad Svojanov pohledem ze zahrady
Hradní věž

Hrad Svojanov se nachází v bezprostřední blízkosti městyse Svojanov (okres Svitavy, kraj Pardubický). Původně gotický hrad z doby před vynálezem palných zbraní, po renesanční přestavbě.

Historie

Zachovalý hrad, dříve módně zvaný Fürstenberg ("Knížecí hora", "Knížecí hrad") byl postaven kolem roku 1265 železným a zlatým králem Přemyslem Otakarem II. jako jedna z nových strategických pevností k ochraně nové cesty z Litomyšle do Brna. Tato tepna obchodu byla později nazývána Trstenická cesta.

Po smrti Přemysla Otakara II. († 1278) hrad připadl královně vdově Kunhutě. Kunhuta majetek odkázala svému druhému manželovi Záviši z Falkenštejna a synovi Ješkovi. Falkenštejn na hradě jednu dobu pobýval se svou novou ženou Alžbětou a narodil se mu zde další syn. Po Falkenštejnově popravě (1290) hrad připadl koruně.

Karel IV. v návrhu zákoníku Majestas Carolina zahrnul Svojanov mezi jedenáct hradů, které nesmí být vyjmuty z majetku koruny, ale už jeho syn Zikmund za husitských válek zastavil hrad pánům z Boskovic.

Hrad prošel renesanční přestavbou, poničil ho požár a Švédi v rámci bojů třicetileté války.

Po rozmachu železniční dopravy v 19. století upadl význam obchodní cesty a tím i strategická výhoda hradu a celého kraje.

Od roku 1910 patří městu Polička (opět po restituci 1992).

Současnost

Hrad je celoročně přístupný a disponuje hradní hospodou a ubytovnou. Hlavně v teplejším pololetí jsou zde pořádány četné kulturní i zábavné akce, včetně koncertů na jevišti pod širým nebem. Během prohlídky lze vystoupit na věž. Na hradě se také nachází stálá expozice děl českého výtvarníka Jana Kutálka.

Okolí tvoří smíšené lesy, střídající se s kulturní krajinou.

Související odkazy

Externí odkazy

Šablona:Geo cz

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Svojanov na Wikimedia Commons