Katapult (stroj): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m + etym.
Idioma-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.6.3) (robot přidal: sn:Rhekeni
Řádek 62: Řádek 62:
[[sk:Katapult]]
[[sk:Katapult]]
[[sl:Katapult (orožje)]]
[[sl:Katapult (orožje)]]
[[sn:Rhekeni]]
[[sr:Катапулт]]
[[sr:Катапулт]]
[[sv:Katapult]]
[[sv:Katapult]]

Verze z 7. 11. 2011, 15:12

Katapult (z řec. kata, proti a pallein, vrhat) je dnešní název pro starověký a středověký obléhací válečný stroj, využívájící torzního momentu zkroucených lan a šlach aby vystřelil kameny nebo jiné věci, které by mohly způsobit škodu. Namísto kamenů mohla být na nepřítele také vystřelována smůla, hořící dehet (aby způsobily zápalné škody) a fekálie (způsobovaly epidemie) . Katapulty často bývaly umístěné na vyvýšeném místě nebo na hradních věžích.

Ve starověku či středověku byly používané při obléhání měst, pevností či hradů, obzvláště za účelem zboření hradeb a tím umožnit penetraci útočného vojska.

V současnosti se katapulty používají na simulace starých bitev, například pro nadšence rekonstruující staré bitvy či pro filmový průmysl.

Antický katapult

Řekové již v antice vyvinuli několik druhů praků, které od nich okopírovali i Římané. Prvním takovým byl euthytonon, kterému začali římané říkat balista. Nás nejvíce bude zajímat palintonon, zvaný římany katapulta. Tento se ovšem od toho, co je dnes známo jako katapult, poněkud odlišoval. Byl to vlastně euthytonon, uzpůsobený k střílení kulových projektilů. To, co je dnes nazýváno katapultem, může být buď antický monagkon neboli onager, nebo také středověký trébuchet.

Související články

V Belgii pořádají každoročně soutěž ve vrhání 4kilovou dýní do dálky pomocí katapultu, letošní rekord ( 2010 ) byl 750m !!!

Externí odkazy

Šablona:Pahýl - zbraně

Logo Wikimedia Commons Galerie katapult na Wikimedia Commons


V tomto článku byl použit překlad textu z článku Katapult na slovenské Wikipedii.