Pulzační motor: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m →‎Princip fungování: gramatická a stylistická úprava
Kenad (diskuse | příspěvky)
m →‎Princip fungování: jazykové úpravy
Řádek 6: Řádek 6:


== Princip fungování ==
== Princip fungování ==
Pulzační motor funguje na velmi jednoduchém principu spalování směsi paliva a vzduchu ve spalovací komoře. Oproti náporovému motoru dosahuje vyššího výkonu při rychlostech nepřesahujících [[rychlost zvuku]] (nadzvukový pulzní motor se nevyrábí) díky použití lamel, které uzavřou nasávací otvor a vytvoří tak uzavřenou spalovací komoru s výstupní tryskou. Proces nasátí vzduchu, vytvoření směsi s palivem a jeho zapálení je velmi rychlý a proběhne jich několik desítek během sekundy.
Pulzační motor funguje na jednoduchém principu spalování směsi paliva a vzduchu ve spalovací komoře. Narozdíl od náporového motoru dosahuje vyššího výkonu při [[rychlost zvuku|podzvukových rychlostech]] (nadzvukový pulzní motor se nevyrábí). Vyšší výkon umožňují lamely, které uzavřou nasávací otvor a vytvoří tak uzavřenou spalovací komoru s výstupní tryskou. Cyklus nasátí vzduchu, vytvoření palivové směsi a zážeh je velmi rychlý ve frekvenci několika desítek za vteřinu.


Podobně jako náporový motor, také pulzační motor je možné používat při dosažení určité rychlosti potřebné pro jeho fungování – obvykle přes 200 km/h. Tato rychlost bývá udělena vystřelením letadla (například z katapultu) nebo startovacími [[raketový motor|raketovými motory]] na tuhé palivo.
Podobně jako náporový motor, také motor pulzační vyžaduje nejprve uvedení do pracovní rychlosti – obvykle přes 200 km/h. Letoun poháněný tímto motorem je katapultován nebo startuje za pomoci přídavných [[raketový motor|raketových motorů]] na tuhé palivo.


Pro pulsační motor v letu jsou typické charakteristické kroužky žhavých plynů, které vylétají ze spalovací trysky, a bzučivý zvuk, který vydává.
Pulsační motor se za letu projevuje charakteristickými kroužky žhavých plynů ze spalovací trysky a bzučivým zvukem.


== Využití ==
== Využití ==

Verze z 8. 10. 2011, 18:05

Schéma pulsačního motoru.
První část cyklu: vniknutí vzduchu (1), smísení s palivem (2).
Druhá část: uzavření lamel nebo záklopky (3), zapálení směsi vzduchu a paliva (4).

Pulzační motor je reaktivní motor jednoduché konstrukce, fungující na podobném principu jako náporový motor.

Princip fungování

Pulzační motor funguje na jednoduchém principu spalování směsi paliva a vzduchu ve spalovací komoře. Narozdíl od náporového motoru dosahuje vyššího výkonu při podzvukových rychlostech (nadzvukový pulzní motor se nevyrábí). Vyšší výkon umožňují lamely, které uzavřou nasávací otvor a vytvoří tak uzavřenou spalovací komoru s výstupní tryskou. Cyklus nasátí vzduchu, vytvoření palivové směsi a zážeh je velmi rychlý ve frekvenci několika desítek za vteřinu.

Podobně jako náporový motor, také motor pulzační vyžaduje nejprve uvedení do pracovní rychlosti – obvykle přes 200 km/h. Letoun poháněný tímto motorem je katapultován nebo startuje za pomoci přídavných raketových motorů na tuhé palivo.

Pulsační motor se za letu projevuje charakteristickými kroužky žhavých plynů ze spalovací trysky a bzučivým zvukem.

Využití

  • Modelářství
  • Jednoduché bezpilotní letouny
  • Řízené střely

V současné době je využití náporových motorů minimální, kromě využití v modelářství kvůli dosažené realističnosti se takřka nevyužívají. Známé využití náporového motoru bylo u letounové střely Fi 103 (V-1) Německem ve druhé světové válce.

Související články

Externí odkazy