Děkabristé: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Xqbot (diskuse | příspěvky)
EmausBot (diskuse | příspěvky)
m r2.6.4) (robot změnil: es:Revuelta decembrista
Řádek 30: Řádek 30:
[[en:Decembrist revolt]]
[[en:Decembrist revolt]]
[[eo:Decembrista revolucio]]
[[eo:Decembrista revolucio]]
[[es:Revuelta Decembrista]]
[[es:Revuelta decembrista]]
[[et:Dekabristide ülestõus]]
[[et:Dekabristide ülestõus]]
[[fi:Dekabristikapina]]
[[fi:Dekabristikapina]]

Verze z 31. 8. 2011, 10:06

Děkabristé na náměstí Senátu

Děkabristé byli důstojníci Petrohradských pluků usilující o změnu režimu v Rusku z despotismu na konstituční formu vlády.

V prosinci (odtud jejich název – prosinec je rusky декабрь [děkabr]) roku 1825 se skupiny mladých šlechticů a důstojníků shromáždily na náměstí Senátu v Petrohradě. Ruský car Alexandr I. zemřel, a právě tento den měl nový car Mikuláš I. složit přísahu. Děkabristé měli v úmyslu zmocnit se s pomocí vojenského spiknutí vlády nad zemí, sesadit cara a přeměnit Rusko na konstituční monarchii, či dokonce republiku. Vůdci povstání byli obdivovatelé Francouzské revoluce a jejich ideologických vůdce, plukovník Pavel Pestel, dokonce otevřeně prosazoval vyvraždění celé carské rodiny včetně žen a dětí. Mnoho řadových vojáků však nemělo tušení o radikálních cílech a politických ambicích svých velitelů a domnívali se, že jde jen o podporu nároků velkovévody Konstantina Pavloviče na ruský trůn v dynastickém sporu.

Car Mikuláš I. se třikrát pokoušel s povstalci vyjednávat, ale ti jakékoli tyto pokusy odmítali a odpovídali na ně palbou, přičemž zastřelili hrdinu Napoleonských válek hraběte Miloradoviče. Při selhání pokusů o vyjednávání carská vláda potlačila vzpouru silou.[1] Povstalci nebyli příliš dobře organizováni - velitel povstání Trubeckoj se nedostavil. Nenašli ani spojence v jiných městech a proto měl tento pokus jen malou naději na úspěch. Povstání bylo proto potlačeno, z jeho vůdců bylo pět popraveno, další byli posláni do vyhnanství na Sibiř a zbaveni svých důstojnických hodností. Běžní vojáci však nijak potrestáni nebyli, protože jen poslouchali rozkazy svých nadřízených.

Literatura

NEČKINA, M. V. Povstání děkabristů roku 1825.[přeložili Václav Čejchan, Eva Čejchanová]. 1. vyd. Praha : Státní nakladatelství politické literatury, 1953. 221 s.

Související články

Šablona:Pahýl - historie