Geopolitika: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: kk:Геосаясат
pokusil jsem se zmínit několik nedávnějších teorií, podle Colina Introduction to Geopolitics a Hnízda
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:Pivot area.png|thumb|Teorie Heartland od Halforda Mackindera]]
[[Soubor:Pivot area.png|thumb|Teorie Heartland od Halforda Mackindera]]
'''Geopolitika''' je vědní disciplína, která se snaží o vysvětlení vlivu [[geografie|geografických]] faktorů na [[politika|politiku]] a [[historie|historii]] lidstva. Její jednotná definice neexistuje (existují názory, že je geopolitika součástí [[politická geografie|politické geografie]] či dokonce jejím synonymem). Dodnes nebyla přijata mezi klasické vědní disciplíny. Základem geopolitiky je geografický determinismus (zdůrazňování geografických, zejména [[fyzická geografie|fyzickogeografických]], faktorů). Geopolitika je také označována jako věda o vládnutí. Výrazně se projevuje zejména na rozsáhlých územích, v rozsáhlých souvislostech. Problematikou geopolitiky se zabývají především velké země.
'''Geopolitika''' je vědní disciplína, která se snaží o vysvětlení vlivu [[geografie|geografických]] faktorů na [[politika|politiku]] a [[historie|historii]] lidstva. Její jednotná definice neexistuje (existují názory, že je geopolitika součástí [[politická geografie|politické geografie]] či dokonce jejím synonymem). Dodnes nebyla přijata mezi klasické vědní disciplíny. Základem geopolitiky původně byl geografický determinismus (zdůrazňování geografických, zejména [[fyzická geografie|fyzickogeografických]], faktorů). Geopolitika je také označována jako věda o vládnutí. Výrazně se projevuje zejména na rozsáhlých územích, v rozsáhlých souvislostech. Problematikou geopolitiky se zabývají především velké země.
Znovu ožívající zájem o geopolitiku je spojen se značným rozvolněním významu tohoto slova, které může označovat téměř cokoliv z oblasti mezinárodních vztahů.

Autorem tohoto pojmu je švédský politolog [[Rudolf Kjellén]], který se inspiroval u [[Friedrich Ratzel|Friedricha Ratzela]], zakladatele německé politické geografie. Mezi významné světové geopolitiky patří patří [[Carl Ritter]], [[Alfred Mahan]], [[Paul Vidal de la Blache|Vidal de la Blache]], [[Halford Mackinder]], [[Karl Haushofer]], Spykeman, Ó Thuathail či [[Petr Savický]]. Mezi významné československé geopolitiky se řadí [[Viktor Dvorský]] a [[Jaromír Korčák]].

Původní důraz na zeměpisný determinismus Ratzela, Mackindera a dalších autorů přelomu 19. a 20. století označuje termín klasická geopolitika. Postupně vznikly další školy.
Mezi jinými existuje tzv. kritická geopolitika. Upozorňuje, že jednotlivé teorie nevznikají jako nestranné a nahlíží je jako na prostředek, kterým jednotliví teoretici prosazují svůj pohled na svět a zájmy svých států, své třídy apod.. Její nejznámější teoretik je Ó Thuathail.
Dále Wallersteinova teorie "světového systému", které namísto dělení na Východ a Západ vede osu dělení světa mezi bohatým Severem a chudým Jihem a řeší vztah centrum - periferie. Lze se setkat i s termínem kulturní geopolitika, k té pak lze zařadit Huntingtonův Střet civilizací.

Zatím není ustavena obecně příjimaná periodizace vývoje geopolitiky.



Autorem tohoto pojmu je švédský politolog [[Rudolf Kjellén]], který se inspiroval u [[Friedrich Ratzel|Friedricha Ratzela]], zakladatele německé politické geografie. Mezi významné světové geopolitiky patří patří [[Carl Ritter]], [[Alfred Mahan]], [[Paul Vidal de la Blache|Vidal de la Blache]], [[Halford Mackinder]], [[Karl Haushofer]] či [[Petr Savický]]. Mezi významné československé geopolitiky se řadí [[Viktor Dvorský]] a [[Jaromír Korčák]].


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==

Verze z 30. 8. 2011, 01:14

Teorie Heartland od Halforda Mackindera

Geopolitika je vědní disciplína, která se snaží o vysvětlení vlivu geografických faktorů na politiku a historii lidstva. Její jednotná definice neexistuje (existují názory, že je geopolitika součástí politické geografie či dokonce jejím synonymem). Dodnes nebyla přijata mezi klasické vědní disciplíny. Základem geopolitiky původně byl geografický determinismus (zdůrazňování geografických, zejména fyzickogeografických, faktorů). Geopolitika je také označována jako věda o vládnutí. Výrazně se projevuje zejména na rozsáhlých územích, v rozsáhlých souvislostech. Problematikou geopolitiky se zabývají především velké země. Znovu ožívající zájem o geopolitiku je spojen se značným rozvolněním významu tohoto slova, které může označovat téměř cokoliv z oblasti mezinárodních vztahů.

Autorem tohoto pojmu je švédský politolog Rudolf Kjellén, který se inspiroval u Friedricha Ratzela, zakladatele německé politické geografie. Mezi významné světové geopolitiky patří patří Carl Ritter, Alfred Mahan, Vidal de la Blache, Halford Mackinder, Karl Haushofer, Spykeman, Ó Thuathail či Petr Savický. Mezi významné československé geopolitiky se řadí Viktor Dvorský a Jaromír Korčák.

Původní důraz na zeměpisný determinismus Ratzela, Mackindera a dalších autorů přelomu 19. a 20. století označuje termín klasická geopolitika. Postupně vznikly další školy. Mezi jinými existuje tzv. kritická geopolitika. Upozorňuje, že jednotlivé teorie nevznikají jako nestranné a nahlíží je jako na prostředek, kterým jednotliví teoretici prosazují svůj pohled na svět a zájmy svých států, své třídy apod.. Její nejznámější teoretik je Ó Thuathail. Dále Wallersteinova teorie "světového systému", které namísto dělení na Východ a Západ vede osu dělení světa mezi bohatým Severem a chudým Jihem a řeší vztah centrum - periferie. Lze se setkat i s termínem kulturní geopolitika, k té pak lze zařadit Huntingtonův Střet civilizací.

Zatím není ustavena obecně příjimaná periodizace vývoje geopolitiky.


Externí odkazy

Šablona:Pahýl - geografie