The C Programming Language: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Slady (diskuse | příspěvky)
m úprava Hello world
m menší úpravy, obě vydání se správnými ISBN
Řádek 1: Řádek 1:
'''''The C Programming Language''''' (známá také jako '''K&R''') je slavná kniha o [[programovací jazyk|programovacím jazyku]] [[C (programovací jazyk)|C]], kterou v roce [[1978]], napsali [[Dennis Ritchie]] a [[Brian Kernighan]].
'''''The C Programming Language''''' (česky ''Programovací jazyk C'') je slavná kniha o [[programovací jazyk|programovacím jazyku]] [[C (programovací jazyk)|C]], kterou v roce [[1978]] napsali [[Dennis Ritchie]] a [[Brian Kernighan]] – podle autorů se kniha také označuje prostě jako '''K&R'''.


Mezi programátory byla označována jako "Bible jazyka C" a po mnoho let sloužila jako neformální [[specifikace]] jazyka. Verze C, kterou takto popsali, bývá označována jako "K&R C". Druhé vydání knihy z roku [[1988]] popisovalo novější standard [[ANSI C]].
Mezi programátory byla označována jako „[[Bible]] jazyka C“ a po mnoho let sloužila jako neformální [[specifikace]] jazyka. Knihou popisovaná verze C bývá označována jako „K&R C“. Druhé vydání knihy z roku [[1988]] popisovalo novější standard [[ANSI C]].


V knize se také poprvé objevil legendární program [[hello world|"Hello World!"]]. Namísto dlouhého teoretického vysvětlování gramatiky a syntaxe jazyka je uveden zdrojový kód kratičkého programu, který na obrazovku počítače pouze vypíše pozdrav „hello world!“, v češtině „Ahoj, světe!“ nebo „Ahoj, lidi!“
V knize se také poprvé objevil legendární program [[hello world|„Hello World!]]. Namísto dlouhého teoretického vysvětlování syntaxe jazyka je uveden zdrojový kód kratičkého programu, který na obrazovku počítače pouze vypíše pozdrav „hello world!“ (v češtině „Ahoj, světe!“ nebo „Ahoj, lidi!“).
Tento způsob výuky se velmi osvědčil a v [[informatika|informatice]] se stal tradicí. To jen dokládá kvality této knihy.
Tento způsob výuky se velmi osvědčil a v [[informatika|informatice]] se stal tradicí.


Kniha byla přeložena do dvaceti jazyků.
Kniha byla přeložena do dvaceti jazyků.


== Přečtěte si ==
== Reference ==
* ''The C Programming Language''. Kernighan & Ritchie, 1978. ISBN 0131103628
* ''The C Programming Language''. Brian W. Kernighan, Dennis M. Ritchie. Prentice-Hall, 1978. ISBN 0-13-110163-3
* ''The C Programming Language, Second Edition''. Brian W. Kernighan, Dennis M. Ritchie. Prentice-Hall, 1988. ISBN 0-13-110370-9


== Externi odkazy ==
== Externí odkazy ==
*[http://cm.bell-labs.com/cm/cs/cbook/ o knize na Bell Labs, obsahuje obálky přeložených knih včetně slovenské] (v angličtině)
*[http://cm.bell-labs.com/cm/cs/cbook/ O knize na Bell Labs, obsahuje obálky překladů knihy včetně slovenského] (v angličtině)


[[Kategorie:Programování]]
[[Kategorie:Programování]]
[[Kategorie:Knihy]]


[[en:The C Programming Language (book)]]
[[da:The C Programming Language]]
[[da:The C Programming Language]]
[[en:The C Programming Language (book)]]

Verze z 19. 5. 2005, 09:26

The C Programming Language (česky Programovací jazyk C) je slavná kniha o programovacím jazyku C, kterou v roce 1978 napsali Dennis Ritchie a Brian Kernighan – podle autorů se kniha také označuje prostě jako K&R.

Mezi programátory byla označována jako „Bible jazyka C“ a po mnoho let sloužila jako neformální specifikace jazyka. Knihou popisovaná verze C bývá označována jako „K&R C“. Druhé vydání knihy z roku 1988 popisovalo novější standard ANSI C.

V knize se také poprvé objevil legendární program „Hello World!“. Namísto dlouhého teoretického vysvětlování syntaxe jazyka je uveden zdrojový kód kratičkého programu, který na obrazovku počítače pouze vypíše pozdrav „hello world!“ (v češtině „Ahoj, světe!“ nebo „Ahoj, lidi!“). Tento způsob výuky se velmi osvědčil a v informatice se stal tradicí.

Kniha byla přeložena do dvaceti jazyků.

Reference

  • The C Programming Language. Brian W. Kernighan, Dennis M. Ritchie. Prentice-Hall, 1978. ISBN 0-13-110163-3
  • The C Programming Language, Second Edition. Brian W. Kernighan, Dennis M. Ritchie. Prentice-Hall, 1988. ISBN 0-13-110370-9

Externí odkazy