Vitráž: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: be:Вітраж
JKK (diskuse | příspěvky)
m →‎Falešná vitráž: - odstraněno duplicitní slovo (tedy)
Řádek 21: Řádek 21:


== Falešná vitráž ==
== Falešná vitráž ==
Zdánlivě připomíná klasickou vitráž, ale není vytvořená z dílků, pouze pomocí barev na sklo a nalepovací olověné kontury nebo kontury z barvy. Základní princip vitráže (tedy skládání jednotlivých kousků skla) se zde tedy neuplatňuje.
Zdánlivě připomíná klasickou vitráž, ale není vytvořená z dílků, pouze pomocí barev na sklo a nalepovací olověné kontury nebo kontury z barvy. Základní princip vitráže (skládání jednotlivých kousků skla) se zde tedy neuplatňuje.


== Reference ==
== Reference ==

Verze z 27. 6. 2011, 01:13

Jedna z vitráží na zámku Sułkowských v polském městě Bielsko-Biała

Vitráž[1] (z franc. vitrage [/vit.ʁaʒ/]IPA) či vitraj[2] (z franc. vitrail [vitraj]) je skleněná plocha složená z různobarevných, výtvarně pojednaných skel spojovaných pomocí olověných pásků a sloužící k zasklení oken. V přeneseném slova smyslu jde také o název techniky, která se používá k jejich výrobě.

Historie

Vitráže se začaly objevovat při stavbách středověkých katedrál. Katedrály měly okna tak veliká, že je nebylo možné zasklít jedním kusem skla. Proto se používala skla spojená.

Postupem času se spojování barevných skel stalo uměleckou záležitostí. Jestliže se dříve technika vitráže používala převážně pro chrámy, kláštery a kostely, v dnešní době proniká čím dál tím víc i do domácností - zdobí se jí okna, dveře nebo jejich části, vyrábí se různé dekorativní předměty, šperky.

Muchova vitráž v Katedrále sv. Víta v Praze

Klasická vitráž

Klasická vitráž vzniká spojováním různobarevných úlomků skla za studena pomocí olověných, měděných, mosazných nebo zinkových profilů. Používá se na plochy (okna, dveře).

Moderní vitráž s logem firmy Tesla v pasáži Světozor v Praze

Tiffany

Technika Tiffany není vitráž v pravém slova smyslu, i když výsledek je podobný.

Poprvé s tímto způsobem výroby přišel Louis Comfort Tiffany. Místo olověného profilu se používá měděná fólie - páska růžných šířek, z jedné strany je opatřena silným lepidlem (páska může být pod lepidlem i barvená, čená nebo postříbřená). Spojování jednotlivých opáskovaných dílků se provádí pomocí cínu. Je možné použít i menší kousky skla, výsledný předmět má jemnější - tenčí spoje. Barevná skla musí být pro tuto techniku přesně zabroušená (speciální bruskou na sklo s hlavou s diamantovým prachem). Skla mohou být čirá, opálová, poloopálová, nebo s různým povrchem.

Pomocí techniky Tiffany lze vytvořit i prostorové objekty (např. lampy nebo menší závěsné předměty).

Falešná vitráž

Zdánlivě připomíná klasickou vitráž, ale není vytvořená z dílků, pouze pomocí barev na sklo a nalepovací olověné kontury nebo kontury z barvy. Základní princip vitráže (skládání jednotlivých kousků skla) se zde tedy neuplatňuje.

Reference

  1. Internetová jazyková příručka [online]. Praha: Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i, 2008–2024. Heslo vitráž. 
  2. Internetová jazyková příručka [online]. Praha: Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i, 2008–2024. Heslo vitraj. 

CHYBA: {{Wikislovník}} — Nespecifikovaný typ odkazu. Použijte některý z parametrů „heslo“, „kategorie“, „příloha“. Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu vitráž na Wikimedia Commons Šablona:Pahýl - umění

Šablona:Link FA Šablona:Link FA