Dřevovláknitá deska: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Zantur (diskuse | příspěvky)
Bez shrnutí editace
Zantur (diskuse | příspěvky)
Řádek 32: Řádek 32:


====Tvrdé DVD vyrobené mokrou cestou====
====Tvrdé DVD vyrobené mokrou cestou====
-vyrábí se z jehličnatého dřeva pro zvýšení odolnosti proti vlhkosti se k vláknům přidává parafín (vosk), někdy se také používá UF lepidlo a to pro zvýšení pevnosti ohybu. Používají se místo [[PDP|Překližka]], tyto desky poznáme tak, že z jedné strany mají vylisované síto. Z druhé stany mohou být v surovém stavu (sololit), nebo jsou upravené NH, příp folií. Pro speciální účely se vyrábí také děrovaná (Akulit)Vyrábí se v rozměrech: Tloušťka: 2-6mm Šířka: 1220mm Délka: 2200- 5490mm
-vyrábí se z jehličnatého dřeva pro zvýšení odolnosti proti vlhkosti se k vláknům přidává parafín (vosk), někdy se také používá UF lepidlo a to pro zvýšení pevnosti ohybu. Používají se místo [[Překližka|PDP]], tyto desky poznáme tak, že z jedné strany mají vylisované síto. Z druhé stany mohou být v surovém stavu (sololit), nebo jsou upravené NH, příp folií. Pro speciální účely se vyrábí také děrovaná (Akulit)Vyrábí se v rozměrech: Tloušťka: 2-6mm Šířka: 1220mm Délka: 2200- 5490mm


===Tvrdé DVD vyrobené suchou cestou===
===Tvrdé DVD vyrobené suchou cestou===

Verze z 24. 6. 2011, 23:52

Dřevovláknitá deska je velkoplošný materiál vyrobený na bázi dřeva. Vyrábí se z vláken dřeva nebo jiných lignocelulózových materiálů. Soudržnost je dána uspořádáním vláken a jejich inherentními a adhezními vlastnostmi. Pro zvýšení pevnosti, odolnosti vůči vlhkosti, ohni, hmyzu, hnilobě nebo pro zdokonalení jiných vlastností je možné v průběhu výroby přidávat pojiva a jiné komponenty. Tato definice se vztahuje pro výrobu mokrým způsobem. Suchý výrobním procesem se vyrábí měkká dřevovláknitá deska (hobra) určena k izolaci stěn.

Rozdělení podle hustoty
  • 150–550 kg/m³ ULDF – ultra lehké vláknité desky
  • 550–650 kg/m³ LDF – lehké vláknité desky
  • 650–800 kg/m³ MDF – polotvrdé (středně zhuštěné) vláknité desky
  • >800 kg/m³ HDF – vysoce zhuštěné vláknité desky

Dřevovláknitá deska (DVD, MDF, DVI)

-je aglomerovaným materiál vyrobený z dřevních vláken bez lepidla. K lepení se používá lepící schopnost Ligninu. Lignin má termoplastické schopnosti, tz: zvýšenou teplotou změkne a přeskládáním vláken opět slepí v nové formě.

Dělení

a) podle způsobu výroby:

  • 1)mokrá cesta

vlákna jsou při výrobě celou dobu až po lisování ve vodě

  • 2)suchá cesta

při výrobě vlákna se využívá voda, pak se vlákno suší a za pomocí syntetických lepidel se vyrábí DVD(stejně jako DTD) deska oboustraně hladká.

b) rozdělení podle hustoty a tvrdosti:

1)Vláknité desky lisované

  • Polotvrdé (MDF) 480-850 kg/m3 (1,2 Mpa lisovací tlak)
  • Tvrdé (DVD – Sololit, Sololak) 850-1100 kg/m3(5 Mpa lisovací tlak)
  • Zvlášť tvrdé DVD 1100-1300 kg/m3


2)Vláknité desky sušené -Izolační (DVI) 250-400 kg/m3

Tvrdé DVD vyrobené mokrou cestou

-vyrábí se z jehličnatého dřeva pro zvýšení odolnosti proti vlhkosti se k vláknům přidává parafín (vosk), někdy se také používá UF lepidlo a to pro zvýšení pevnosti ohybu. Používají se místo PDP, tyto desky poznáme tak, že z jedné strany mají vylisované síto. Z druhé stany mohou být v surovém stavu (sololit), nebo jsou upravené NH, příp folií. Pro speciální účely se vyrábí také děrovaná (Akulit)Vyrábí se v rozměrech: Tloušťka: 2-6mm Šířka: 1220mm Délka: 2200- 5490mm

Tvrdé DVD vyrobené suchou cestou

-vyrábí se z listantého dřeva(BK), částečně se přidává také jehličnaté. K vláknům se přidává PF lepidlo a parafín. Tyto desky jsou oboustraně hladké. Povrchová úprava jako předchozí(Bukolit, Bukolak)

MĚKKÁ DVD

IZOLAČNÍ, NELISOVANÁ (Hobra, Izoplast, Akuplast) Jsou vyráběny z jehličnatého dřeva mokrou cestou, nelisují se, jsou pouze předlisovány a potom se suší. Používají se ve stavebnictví na tepelnou izolaci stěn, nebo podkrovních šikmin. Vyrábí se v tloušťkách 6 – 20 mm.

SPECIÁLNÍ DVD

  • a) DVD s minerálními pojivy

patří sem: cementovláknité desky(Lignát), nebo vláknité desky s přídavkem skelné vaty, nebo z azbestu(Cembalit). Tyto desky sep oužívají ve stavebnictví na oplášťování dřevěných staveb.

  • b) Výlisky z dřevních vláken

surovinou jsou vlákna jehličnatých dřevin. Vyrábí se v přesných formátech, např. V obkladových čtvercích. Používají se nejčastěji jako výplň do rámových dveří, nebo pro obklady vnitřních, nebo vnějších ploch.

  • c) Polywood

je to materiál vyrobený z jemných částeček dřevní hmoty smíchaný s polypropylenem a lisovaný na tenké desky, může se také lisovat tvarově. Používají se na výrobu profilových lišt, úchytek, obkladové profily stěn, přepravní obaly a jiné...

  • d) Sádrokarton

vyrábí se z jemných vláken, které jsou spojeny sádrou. Tato směs je z obou stran obalena speciálním kartonem. Vyrábí se v různých druzích: Obyčejné(bílé, modré), protipožární bílé s červeným popisem), Impregnační(zelený-voděodolný), izolační(na rubu má polystyrén)

Související články

Literatura

  • DUDAS, Juraj. Konštrukčné drevné materiály. Zvolen: Technická univerzita vo Zvolene, 2008. 160 s. ISBN 978-80-228-1938-1.