Hermann Cohen: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m -link, unifkace
LaaknorBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: da:Hermann Cohen
Řádek 33: Řádek 33:
[[Kategorie:Němečtí Židé]]
[[Kategorie:Němečtí Židé]]


[[da:Hermann Cohen]]
[[de:Hermann Cohen]]
[[de:Hermann Cohen]]
[[en:Hermann Cohen]]
[[en:Hermann Cohen]]

Verze z 17. 6. 2011, 09:48

Hermann Cohen při přednášce (litografie C. Doerbeckera)

Hermann Cohen (4. července 1842 Coswig (Anhaltsko) – 4. dubna 1918 Berlín) byl německý židovský filosof, představitel novokantovství.

Cohen se narodil v ortodoxní židovské rodině a studoval nejprve na rabínské škole ve Vratislavi (Breslau), pak filosofii v Berlíně a v Halle. Roku 1871 vydal spis Kantova teorie zkušenosti. Spolu s P. Natorpem založil novokantovskou filosofii v Marburgu, kde byl v letech 18761912 profesorem filosofie. Vydal nejprve dvě knihy o dalších Kantových Kritikách a potom tři svazky vlastního – i když na Kantovi závislého – systému: Logiku čistého poznání, Etiku čisté vůle a Estetiku čistého citu. Napsal také řadu článků o otázkách judaismu, zejména o „etickém monoteismu“: biblický Bůh není součástí světa jako pohanské modly; není tedy předmětem zkoumání, nýbrž tím, kdo po člověku vyžaduje etické jednání. V roce 1912 odešel na Vysokou školu pro studium judaismu v Berlíně a napsal práci Náboženství rozumu z pramenů judaismu, která vyšla posmrtně v roce 1919.[1]

Mezi Cohenovy významné žáky a dědice patřili Franz Rosenzweig, Ernst Cassirer, Nicolai Hartmann, José Ortega y Gasset a Władysław Tatarkiewicz.

Odkazy

Poznámky

  1. Metzler Philosophen Lexikon, heslo Hermann Cohen.

Související články

Externí odkazy

Literatura

  • Metzler Philosophen Lexikon, Stuttgart 1995, heslo Hermann Cohen.