Honduras: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
WikitanvirBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot změnil: nah:Honduras
Xqbot (diskuse | příspěvky)
Řádek 199: Řádek 199:
[[mrj:Гондурас]]
[[mrj:Гондурас]]
[[ms:Honduras]]
[[ms:Honduras]]
[[my:ဟွန်ဒူးရပ်စ်နိုင်ငံ]]
[[na:Honduras]]
[[na:Honduras]]
[[nah:Honduras]]
[[nah:Honduras]]

Verze z 12. 6. 2011, 01:42

Šablona:Infobox stát

Honduras je stát v Střední Americe. Jeho sousedy jsou Guatemala na severozápadě, Salvador na jihozápadě a Nikaragua jihovýchodě. Jih země je omýván vodami Pacifiku, z druhé strany je obklopen Atlantickým oceánem. Administrativně se Honduras skládá z 18 departementů. V Hondurasu stále panuje neklidná politická situace. Pro průmysl je mimo jiné důležité zpracování mahagonového dřeva.

Název

Jméno Honduras dané Španěly znamená ve španělštině hluboky zaliv, dle zalivu u mesta Truchillo, ktere bylo prvnim hlavnim mestem v Hondurasu. Aztékové jej ovšem nazývali v jazyce nahuatlu Zollan - Lugar de cordonices - Místo křepelek a v dnešním nahuatlu se tento název používá rovněž. Jméno pro křepelku - cordoniz - převzali Aztékové z jazyku pipil, příbuznému nahuatlu , kde má podobu sula(v pipil) - zolli(v nahuatlu), Jazykem pipil se hovoří na území dnešního El Salvadoru, který s Hondurasem sousedí na jihozápadě.

Dějiny

V západní části Hondurasu nedaleko hranice s Guatemalou se nacházelo v předkolumbovské době město Copán, které bylo jedním z center Mayské kultury. Město pocházelo z doby přelomu letopočtu, což ukazuje na staré osídlení oblasti a na vysoký stupeň civilizace v oblasti.

Pro západní civilizaci byla země objevena Kryštofem Kolumbem, který spatřil břehy Hondurasu v roce 1502 během jedné ze svých objevitelských cest. Po španělském objevení oblasti se země brzy stala součástí španělského impéria v Novém světě.

Honduras vyhlásil nezávislost na Španělsku 15. září 1821. O rok později byl vzniklý stát podroben Mexikem. Mezi roku 1823 a 1839 byl součástí Spojených středoamerických provincií. Během 19. století proběhlo několik dalších nepříliš úspěšných pokusů o vytvoření federace středoamerických států.

Po získání nezávislosti se Honduras dostal pod vliv amerických společností jako United Fruit Company. V roce 1964 vyvrcholilo dlouhodobé napětí mezi Hondurasem a Salvádorem v několikadenní Fotbalové válce.

V 80.letech do země uprchlo mnoho válečných uprchlíků ze Salvádoru a Nikaragui.

V roce 1998 zemi těžce postihl hurikán Mitch.

V roce 2009 došlo k převratu, při kterém byl armádou svržen prezident Manuel Zelaya, který se snažil prosadit referendum o změně ústavy, povolující mu se znovu ucházet o post prezidenta v nadcházejících volbách. Novým prezidentem se de facto stal tehdejší předseda parlamentu (prezident Národního Kongresu), Roberto Micheletti.

V prezidentských volbách 29. listopadu 2009 zvítězil kandidát opoziční Národní strany Hondurasu Porfirio Lobo Sosa, který získal více hlasů (56 %) než vládní kandidát Liberální strany Hondurasu Elvin Ernesto Santos Ordóñez. Do úřadu nastoupil na konci ledna 2010. V červnu 2009 svržený prezident José Manuel Zelaya Rosales výsledky voleb odmítá, společně s ním výsledky voleb též neuznala Venezuela, Argentina a Brazílie.[1]

Geografie

Více jak 65% povrchu země je horského charakteru s průměrnou nadmořskou výškou 1000 m n. m. Toto pohoří se směrem ke karibskému pobřeží na severu země snižuje a přechází do nížinných údolí (nejvýznamnější je zřejmě Valle do Sula, kde se nachází město San Pedro Sula a další města, která spolu vytváří důležitou aglomeraci).

Honduras má přístup k dvěma světovým oceánům - Tichý oceán se dotýká honduraského pobřeží na jihu země svým zálivem Fonseca, Atlantik u honduraského pobřeží vybíhá do Honduraského zálivu. Významnější řeky odvádějící vodu do Atlantiku jsou Coco, Patuce a Ulúa, do Pacifiku se vlévá např. řeka Choluteca. Jediné přírodní jezero v zemi je Yojoa.

Členství v mezistátních organizacích

Honduras je členem několika globálních organizací např. Organizace pro výživu a zemědělství, Organizace spojených národů, UNESCO nebo Světová obchodní organizace. Zároveň je členem regionálních organizací, které působí jen na americkém kontinentu (Středoamerický integrační systém, Iberoamerické společenství národů, Organizace iberoamerických států pro vzdělání, vědu a kulturu, Grupo de Rio, Organizace amerických států, Asociace karibských států).

Demografie Hondurasu

Obyvatelstvo se skládá zejména z mesticů a indiánů. Toto složení obyvatelstva výrazně přispívá k politické nestabilitě v zemi.

Odkazy

Reference

Související články

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Galerie Honduras na Wikimedia Commons

Šablona:Pahýl - geografie

Šablona:Geo

Šablona:Link GA