Charvátská země: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Slavníkovci
link
Řádek 4: Řádek 4:
[[Kategorie:České legendy a pověsti]]
[[Kategorie:České legendy a pověsti]]


Patrně se jedná o území ''Bílých Chorvatů'' (Pracharvatů), které sahalo od Ostravy po [[Lvov]] a i až po [[Kyjevská Rus|Kyjevskou Rus]]. Dále je z pověstí známo, že [[Kyjev]] se svými bratry spoluzaložil Šček (pravděpodobně [[Praotec Čech]])<ref>http://magdapetrlic.denicek.eu/historie - Bela Hrvatska</ref> a někteří badatelé se domnívají, že [[Slavníkovci]] patřili k Bílým Chorvatům.
Patrně se jedná o území ''Bílých Chorvatů'' (Pracharvatů), které sahalo od Ostravy po [[Lvov]] a i až po [[Kyjevská Rus|Kyjevskou Rus]]. Dále je z pověstí známo, že [[Kyjev]] se svými bratry spoluzaložil Šček (pravděpodobně [[Praotec Čech]])<ref>http://magdapetrlic.denicek.eu/historie - Bela Hrvatska</ref> a někteří badatelé se domnívají, že [[Slavníkovci]] patřili k Bílým Chorvatům<ref>http://www.slavorum.com/index.php?topic=152.0 - Famous White Croat: Saint Adalbert</ref>.


== Reference ==
== Reference ==

Verze z 8. 6. 2011, 07:54

CHYBA: {{Wikizdroje}} — Příliš mnoho parametrů. CHYBA: {{Wikizdroje}} — Nespecifikovaný typ odkazu. Použijte některý z parametrů „autor“, „dílo“, „kategorie“, „rozcestník“, „edice“. Charvátská země je mýtická pravlast Čechů objevující se v Jiráskových Starých pověstech českých. Na rozdíl od starších autorů (tak řečeného Dalimila, Přibíka Pulkavy z Radenína a Václava Hájka z Libočan), v jejichž kronikách nic nenaznačuje, že by se "Charváty" či "Charvátsko", odkud podle pověsti přišel praotec Čech, odlišovaly od jihoslovanského Chorvatska, klade Jirásek - snad na základě dobových představ o pravlasti Slovanů - tuto pravlast na sever od Tater, do povodí Visly. První kapitola jeho Starých pověstí českých začíná slovy: Za Tatrami, v rovinách při řece Visle, rozkládala se od nepaměti charvátská země, část prvotní veliké vlasti slovanské.

Patrně se jedná o území Bílých Chorvatů (Pracharvatů), které sahalo od Ostravy po Lvov a i až po Kyjevskou Rus. Dále je z pověstí známo, že Kyjev se svými bratry spoluzaložil Šček (pravděpodobně Praotec Čech)[1] a někteří badatelé se domnívají, že Slavníkovci patřili k Bílým Chorvatům[2].

Reference

Související články