6. pařížský obvod: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: be:VI акруга Парыжа
m →‎Poloha: vnitřní odkaz
Řádek 34: Řádek 34:


== Poloha ==
== Poloha ==
6. obvod se rozkládá na levém břehu [[Seina|Seiny]]. Na jihu tvoří hranici se [[14. obvod (Paříž)|14. obvodem]] a [[15. obvod (Paříž)|15. obvodem]] ''Boulevard du Montparnasse'', na západě jej oddělují od [[7. obvod (Paříž)|7. obvodu]] ulice ''Rue de Sèvre'' a ''Rue des Saints-Pères'', na severu tvoří hranici s [[1. obvod (Paříž)|1. obvodem]] řeka Seina a na východě sousedí s [[5. obvod (Paříž)|5. obvodem]] přes ''[[Boulevard Saint-Michel]]''.
6. obvod se rozkládá na levém břehu [[Seina|Seiny]]. Na jihu tvoří hranici se [[14. obvod (Paříž)|14. obvodem]] a [[15. obvod (Paříž)|15. obvodem]] ''[[Boulevard du Montparnasse]]'', na západě jej oddělují od [[7. obvod (Paříž)|7. obvodu]] ulice ''Rue de Sèvre'' a ''Rue des Saints-Pères'', na severu tvoří hranici s [[1. obvod (Paříž)|1. obvodem]] řeka Seina a na východě sousedí s [[5. obvod (Paříž)|5. obvodem]] přes ''[[Boulevard Saint-Michel]]''.


== Demografie ==
== Demografie ==

Verze z 2. 6. 2011, 15:32

6. pařížský obvod
(Luxembourg)
Lucemburský palác, sídlo senátu
Vyznačení obvodu na mapě Paříže
Správa
Region Île-de-France
Departement Paris
Starosta Jean-Pierre Lecoq
PSČ 75006
Statistika
Rozloha 2,15 km2
Počet obyvatel 45 278 (2006)
Hustota zalidnění 21 060 ob./km2

6. pařížský obvod (francouzsky: 6e arrondissement de Paris) též nazývaný Lucemburský obvod (Arrondissement du Luxembourg) je městský obvod v Paříži. Část obvodu leží na území historické Latinské čtvrtě, takže severní oblasti bylo v 1. století př. n. l. založeno antické město Lutetia, zatímco jih obvodu byl zastavěn především v 19. století. Název obvodu je odvozen od významné památky - Lucemburského paláce, který je dnes sídlem francouzského senátu.

Poloha

6. obvod se rozkládá na levém břehu Seiny. Na jihu tvoří hranici se 14. obvodem a 15. obvodem Boulevard du Montparnasse, na západě jej oddělují od 7. obvodu ulice Rue de Sèvre a Rue des Saints-Pères, na severu tvoří hranici s 1. obvodem řeka Seina a na východě sousedí s 5. obvodem přes Boulevard Saint-Michel.

Demografie

V roce 2006 měl obvod 45 278 obyvatel a hustota zalidnění činila 21 060 obyvatel na km2.

Politika a správa

Radnice 6. obvodu se nachází na náměstí Place Saint-Sulpice s adresou v rue Bonaparte č. 78. Současným starostou je od roku 1994 Jean-Pierre Lecoq za Unii pro lidové hnutí (UMP).

6. obvod má v pařížské městské radě tři zástupce. Od roku 2008 jsou jimi Jean-Pierre Lecoq a Geneviève Bertrand (oba UMP) a Romain Lévy (Socialistická strana).

Městské čtvrti

Tento obvod se dělí na následující administrativní celky:

Podle oficiálního číslování pařížských městských čtvrtí mají tyto čtvrtě čísla 21-24.

Oprava věže kostela Saint-Sulpice, v pozadí čtvrť La Défense
Interiér kavárny Le Procope

Pamětihodnosti

Církevní stavby
Ostatní památky
Muzea a kulturní instituce
Zajímavá prostranství

6. obvod v kultuře

Jeden z románů o soukromém detektivovi Nestoru Burmovi spisovatele Léo Maleta La nuit de Saint-Germain-des-Prés (Noc v Saint Germain des Prés) se odehrává v 6. obvodu.

Ve filmu Paříži, miluji tě je 6. obvodu věnována sedmnáctá povídka Quartier Latin, kterou natočili Gérard Depardieu a Frédéric Auburtin.

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu 6. pařížský obvod na Wikimedia Commons

V tomto článku byl použit překlad textu z článku 6e arrondissement de Paris na francouzské Wikipedii.

Šablona:Geo dms